Problemi vida kod djece - Očna poliklinika Medić Jukić

Najčešći problemi vida kod djece školske dobi

Dobar vid je ključan za uspješno učenje i razvoj djeteta, a problemi vida mogu imati značajan utjecaj na njihovo učenje i svakodnevni život. Dječje oči prolaze kroz različite faze razvoja, zbog čega su sklonije određenim problemima. Prepoznavanje tih problema i pravovremeno liječenje izuzetno su važni.

Donosimo vam pregled najčešćih problema vida kod djece školske dobi:

1. Kratkovidnost (Miopija)

 

Kratkovidnost je čest problem vida koji se obično javlja u djetinjstvu ili adolescenciji. Djeca koja su kratkovidna imaju poteškoća s jasnim vidom na daljinu, što može utjecati na njihovu sposobnost čitanja ploča u školi ili gledanja udaljenih predmeta. Simptomi uključuju stiskanje očiju, glavobolje ili umor očiju. Liječenje uključuje nošenje naočala ili kontaktnih leća.

2. Dalekovidnost (Hipermetropija)

 

Dalekovidnost je drugi čest problem vida kod djece. Dalekovidna djeca imaju poteškoće s fokusiranjem na bliske predmete, što može uzrokovati teškoće pri čitanju ili pisanju. Simptomi uključuju glavobolje, umor očiju i naprezanje prilikom čitanja. Liječenje uključuje nošenje naočala ili leća za korekciju vida.

3. Astigmatizam

 

Astigmatizam je još jedan čest problem vida kod djece. To je stanje u kojem rožnica oka ili leća nisu potpuno simetrični, što dovodi do mutnog i iskrivljenog vida i poteškoća s fokusiranjem na detalje. Djeca s astigmatizmom mogu imati poteškoća s čitanjem ili pisanjem. Liječenje uključuje nošenje naočala ili leća.

4. Ambliopija (lijeno oko)

 

Ambliopija, poznata i kao “lijeno oko”, je stanje u kojem se jedno oko ne razvija normalno, što može dovesti do slabijeg vida tog oka. To se obično događa ako dijete ima nepravilnosti u fokusiranju slika iz oba oka, poput različitih refrakcijskih grešaka. Rano otkrivanje i liječenje su ključni za poboljšanje vida.

5. Strabizam (križanje očiju)

 

Strabizam je stanje u kojem oči nisu usmjerene u istom smjeru. Može biti stalno ili povremeno, a može uzrokovati dvostruki vid i gubitak dubine vida. Dijete sa strabizmom može imati poteškoća s usmjerenjem očiju prema predmetima ili čitanjem. Liječenje može uključivati nošenje naočala, vježbe za oči ili u nekim slučajevima kirurški zahvat.

6. Sindrom suhog oka

 

Suho oko nije samo problem odraslih; može utjecati i na djecu, posebno onu koja provode mnogo vremena gledajući u zaslon televizora, računala ili mobilnih uređaja. Simptomi suhog oka uključuju suhe, svrbežne ili peckave oči, crvenilo i umor očiju. Održavanje zdravih navika gledanja i redovito treptanje može pomoći u prevenciji sindroma suhog oka.

Zaključak

 

Pravilan razvoj vida od ključne je važnosti za uspjeh djeteta u školi i svakodnevnom životu. Redoviti oftalmološki pregledi važni su za otkrivanje i liječenje potencijalnih problema vida. Roditelji i učitelji trebaju biti svjesni simptoma koji ukazuju na probleme vida kako bi se djeci pružila odgovarajuća skrb i podrška.

Rano otkrivanje i liječenje problema s vidom mogu poboljšati djetetovu sposobnost učenja i kvalitetu života. Ako primijetite bilo kakve promjene u djetetovom vidu ili ponašanju, važno je potražiti savjet od oftalmologa. Obratite se timu stručnjaka Poliklinike Medić Jukić s povjerenjem.

OSTALE OBJAVE

Naručite se za pregled

Za sva pitanja i konzultacije medicinski tim poliklinike i djelatnici stoje Vam na raspolaganju putem telefona 021 343 049 i 091 343 0491 te e-mail adrese ocna.poliklinika@gmail.com

Naručivanje za preglede
Scroll to Top