Dijagnostika

Poliklinika Medić, Jukić nudi Vam kompletnu dijagnostičku uslugu na jednom mjestu!

Dijagnostika je  postupak kojim se definira bolest, odnosno proces koji dovodi do dijagnoze bolesti.

Za kvalitetno postavljanje dijagnoze iznimno je važno korištenje kvalitetnih uređaja. Naša poliklinika nudi Vam isključivo najbolju dijagnostiku i tehnologiju s kojom se ističemo među ostalima u regiji.

dijagnostika ocna poliklinika medic jukic

IOL Master Zeiss uređajem izračunavamo jakost intraokularne leće (IOL) individualno za svako oko pacijenta. Uređaj koristi lasersku tehnologiju u određivanju dioptrije IOL implantata koji će se ugraditi u oko nakon operacije ekstrakcije sive mrene – katarakte.

IOL Master Zeiss uređaj je kojim izračunavamo jakost intraokularne leće (IOL) individualno za svako oko pacijenta. Uređaj koristi lasersku tehnologiju u određivanju dioptrije IOL koja će se ugraditi u oko nakon operacije ekstrakcije sive mrene – katarakte.

IOL Master predstavlja brzo i precizno mjerenje duljine oka, zakrivljenosti rožnice, dubine prednje očne sobice. Posjeduje softverski najbrojni set s formulama i konstantama (tvornički zadanim parametrima leće) za izračun dioptrije IOLa, što je izuzetno važno za kirurgiju sive mrene, osobito ako je pacijent prethodno laserski korigirao vid ili je visoko kratkovidan.

Uređaj izračunava jakost u dioptrijama intraokularne leće, bez obzira je li oko fakično – s prirodnom lećom, afakično – bez leće, ili je pak planirana ugradnja refraktivnih fakičnih leća u svrhu korekcije dioptrije. IOL Master Zeiss također izračunava jakost leće ovisno o planiranom mjestu ugradnje, u stražnju sobicu (najčešće) ili pak u prednju očnu sobicu što je jako važno kod ugradnje Verisyse, Veriflex i fakičnih (ICL) refraktivnih leća.

IOL Master koristi nekontaktnu metodu, neinvazivan je i bezbolan za pacijenta, nema potrebe za anestezijom te ne postoji mogućnost infekcije pri pregledu.

dijagnostika ocna poliklinika medic jukic 01

dijagnostika ocna poliklinika medic jukic 02

Ocular Response Analyzer – ORA  jedini je instrument na svijetu koji može mjeriti biomehanička svojstva rožnice (prozirnog dijela oka), kvantificirati različite uvjete rožnice te ih uvažiti prilikom preciznog mjerenja intraokularnog tlaka (IOT).

Pomoću samo jednog uređaja, liječnik specijalist dobiva vrijedne informacije o rožničnoj histerezi i otporu te o centralnoj rožničnoj debljini, vrlo važnim parametrima koji utječu na kvalitetu refraktivne kirurgije (laserske i druge operativne korekcije vida). Navedene informacije od iznimne su važnosti kod pacijenata s glaukomom (povišenim očnim tlakom) i bitno utječu kako na odabir konzervativne terapije glaukoma, tako i na odluku o eventualnom operacijskom zahvatu.

Ocular Response Analyzer direktno mjeri intraokularni tlak, ovisan o debljini rožnice, kao prosjek vrijednosti unutarnjeg i vanjskog očnog tlaka rožnice.

Ocular Response Analyzer mjeri i centralnu rožničnu debljinu (Central Corneal Thickness CCT), općeprihvaćeni korekcijski čimbenik u mjerenju intraokularnog tlaka.

dijagnostika ocna poliklinika medic jukic 03

Ova mjerenja koriste se u nekoliko važnih područja u oftalmologiji:

– kod poremećaja, degeneracija i distrofija rožnice (npr. Fuchsova distrofija), primarno u otkrivanju i procjeni sklonosti keratokonusu

– pomažu u što točnijoj procjeni prihvatljivosti kandidata za lasersku korekciju vida;

– omogućavaju precizna mjerenja intraokularnog tlaka, kao i njegovih oscilacija u cirkadijanom ritmu;

– omogućuju bolju procjenu progresije glaukomske bolesti, tj. oštećenja vidnog živca

dijagnostika ocna poliklinika medic jukic 04

Ova pretraga u cijelosti je bezbolna i neinvazivna za pacijenta, a traje svega nekoliko sekundi, nakon čega mjerenja obrađuju računalni softveri, pružajući liječniku specijalistu vrijedne informacije za što potpuniju i kvalitetniju uslugu.

dijagnostika ocna poliklinika medic jukic 05

Optička koherentna tomografija (Optical Coherence Tomography OCT) jedna je od najnovijih metoda prikaza stražnjeg očnog segmenta. Nezamjenjiva je u dijagnostici zbog svog slojevnog prikaza retine (mrežnice), osobito njenog centralnog dijela – makule ili žute pjege; te vidnog živca.

dijagnostika ocna poliklinika medic jukic 06

Pentacam – Wavelight Oculyzer uređaj daje prikaz rožničnih površina poput zemljopisne karte i omogućava analizu podataka o svedenosti, obliku i debljini rožnice, kao i druge podatke o prednjem dijelu oka.

Pentacam – Wavelight Oculyzer

 

pentacam ocna poliklinika medic jukic

Naša rožnica, prednji prozirni dio oka, iako savršeno glatka, nije savršeno sferno tijelo. Njena debljina u različitim točkama, zakrivljenost, odnos prednje i stražnje plohe jedinstveni su za svakog pojedinca i iznimno važni podaci u refrakcijskog kirurgiji skidanja dioptrije.

Kornealni topograf je uređaj koji sve navedene i brojne druge parametre uzima u obzir i precizno mjeri. Najnovija generacija takvih uređaja naziva se Pentacam uređaj koji radi na principu tzv. 3D Scheimpflug kamere koja analizira 25.000 referentnih mjernih točaka na rožnici.

Uređaj daje prikaz rožničnih površina poput zemljopisne karte i omogućuje dobivanje podataka o svedenosti, obliku i debljini rožnice, kao i druge podatke o prednjem dijelu oka. Rotacija kamere i snimanje u svim meridijanima omogućuje trodimenzionalni prikaz struktura prednjeg segmenta oka. Uz navedeno, u sagitalnom presjeku, vrši 3D analizu prednje očne sobice, pahimetriju – mjerenje debljine rožnice u svakoj rožničnoj točki, tomografsku analizu rožnice, a s našim Allegretto EyeQ laserom čini cjelinu u Topography-guided programima laserske korekcije vida.

 

pentacam ocna poliklinika medic jukic 01

U takvom programu operativnog laserskog zahvata, individualne reljefne nepravilnosti svakoga oka otkrivene Pentacam uređajem ubacuju se u softver lasera koji prilagođava lasersko skidanje dioptrije svakom oku individualno s vrhunskim optimalnim rezultatom.

Pentacam uređaj softverski također podržava izračun intraokularnih leća kod pacijenata nakon LASIK-a kada uobičajene metode daju nesigurniji izračun.

Pregled po oku traje kraće od dvije sekunde, softver ispravlja nehotične pokrete oka “eye tracking” sustavom i u cijelosti je neinvazivan!

dijagnostika ocna poliklinika medic jukic 09

Ultrazvuk oka je jednostavna neinvazivna metoda očnog pregleda pomoću koje možemo vidjeti promjene na oku koje nismo mogli vizualizirati klasičnim oftalmološkim pregledom.

Ultrazvučnom pretragom oka dobivaju se podaci o unutrašnjosti oka i koštanog okvira oka – orbite. To je najčešće slučaj kod zamućenja prozirnih optičkih medija oka.

Ultrazvukom (B-scan) mogu se dobiti podaci o morfološkom izgledu očne pozadine, primjerice postoji li odignuće mrežnice, krvarenje u unutrašnjosti oka ili prisutnost tumora. Ultrazvuk se također koristi kod izračuna jakosti leće prilikom pripreme pacijenata na zahvat operacije mrene (tzv. biometrija).

Ultrazvukom (A-scan) se određuje duljina oka, a na osnovu ostalih unesenih parametara softverski se izračuna koju dioptrijsku vrijednost treba imati leća koja će se ugraditi u oko nakon uklanjanja mrene. Tijekom pregleda, ultrazvučna sonda prislanja se na zatvorene oči. Pritisak je vrlo blag, a pacijenta se povremeno zamoli da usmjeri pogled (dok su oči i dalje zatvorene) u traženom smjeru za bolju vizualizaciju ispitivanih očnih struktura.
Pregled je u cijelosti bezbolan i ne zahtijeva nikakvu pripremu.

dijagnostika ocna poliklinika medic jukic 10

dijagnostika ocna poliklinika medic jukic 11

Uređaj za snimanje vidnog polja sa statičkom i kinetičkom perimetrijom. Omogućava testiranje na svim razinama bolesti, bilo u potrazi za rano otkrivanje, praćenje napredovanja ili obavljanja najosjetljivijih pregleda u završnoj fazi bolesti.

Nova VISUCAM fundus kamera sa senzorom od 24 megapiksela daje detaljne slike očne pozadine koje pomažu u dijagnosticiranju i praćenju širokog spektra bolesti oka.

dijagnostika ocna poliklinika medic jukic 12

Fluoresceinskom angiografijom (FAG) ispitujemo krvne žile retine (mrežnice), žilnice, šarenice te funkciju pigmentnog epitela zbog čega je nezamjenjiva metoda u dijagnostici bolesti retine (stražnjeg očnog segmenta).

(Retinalna struktura je nježna, isprepletena žilicama i finim barijerama između slojeva pa se dijagnoza bolesti mrežnice ne može uvijek postaviti samo oftalmoskopskim pregledom očne pozadine.)

Pred snimanje se preporuča lagani obrok. Prije FAG-a u oko se ukapavaju kapi za širenje zjenica što potraje 2-3 h sata iza pretrage, stoga je potrebno doći u pratnji. FAG pretraga počinje davanjem kontrasta natrijevog flouresceina narančaste boje u lakatnu venu.

(Natrijev flourescein dolazi u krvne žilice očne pozadine za približno 10 sekundi, obasjava se posebnim plavim svjetlom i počinje fluorescirati u žuto-zelenom spektru. Tada se naprave fotografije očne pozadine te se ocjenjuje prohodnost i propusnost krvnih žila, nakupljanje boje u nekim dijelovima i sl. Analiza je znatno olakšana zbog bolje vizualizacije, prati se dinamika promjena jer se fotografira serija slika ovisno o vremenu proteklom od iniciranja kontrasta.)

dijagnostika ocna poliklinika medic jukic 13

Pretraga nalikuje fotografiranju i traje 10 – 15 min te se nalaz odmah iščitava.
Pacijent može osjetiti toplinu, blagi osjećaj mučnine i kašalj, rijetko glavobolju, vrlo rijetko osip. Nakon pretrage koža i urin lagano poprime žućkastiju boju zbog kontrasta. Natrijev flourescein može utjecati na neke laboratorijske pretrage krvi i urina kroz sljedećih 48 h. Kod bolesnika koji u anamnezi imaju alergije na neke lijekove ili hranu pristupa se s posebnim oprezom pri izvođenju pretrage. Nakon 30 min nadzora nad pacijentom, pacijent je slobodan i odlazi kući te može normalno jesti i piti i nastaviti s redovnim poslom. Izvođenje pretrage vrlo je sigurno, a nuspojave su iznimno rijetke.

dijagnostika ocna poliklinika medic jukic 14

VISULAS ® YAG III Combi od Carl Zeissa je “višenamjenski” laser za tretiranje mrežnice kod dijabetičara fotokoaugulacijom, za liječenje tzv. sekundarne katarakte i za lasersku terapiju glaukoma.

VISULAS YAG III Combi je jedan od laserskih uređaja koji se koriste u Očnoj poliklinici Medić, Jukić, a pruža tri usluge. Zahvaljujući svojstvima fotokoagulacijskog, ali i disruptorskog lasera, koristi se za širok spektar očne patologije.

Objedinjuje siguran i kompaktan način pružanja potrebne laserske terapije u slučaju bolesti mrežnice, sive mrene (katarakte) i glaukoma. Između ostalih, ima i fotokoagulacijski učinak. Laser djeluje svojim toplinskim efektom i izaziva fotokoagulaciju tkiva na koje se primjenjuje. Ciljno tkivo mrežnice apsorbira emitiranje svjetlosne energije čime se tkivo oštećuje stvarajući opeklinu iz koje nakon dva tjedna nastaje ožiljak. Stvaranje ožiljaka je ciljano kako bi se mogla iskoristiti njihova nepropusnost i nepokretljivost. Ožiljak se ciljano stvara na mjestu retinalnog oštećenja ili “divlje” krvne žile. Na taj način laserski “pečati” učvršćuju retinu ili mjesto njenog oštećenja, ne dozvoljavajući progresiju bolesti.

VISULAS YAG III Combi  koristimo u liječenju raznih bolesti oka, najčešće kod retine (mrežnice), dijabetičke retinopatije, stanja iza okluzija krvnih žila mrežnice, puknuća i perifernih degeneracija mrežnice, degenerativnih bolesti žute pjege koje ne zahvaćaju foveju, nekih upalnih bolesti mrežnice i žilnice, glaukoma i nekih drugih rjeđih bolesti oka.

Pravodobnim laserskim liječenjem može se spriječiti nastanak ablacije retine, vrlo ozbiljnog stanja koje zahtijeva skup i kompliciran operativni zahvat neizvjesnog ishoda. Laserska fotokoagulacija se primjenjuje ambulantno, uz proširenu zjenicu. Zahvat traje 10-ak minuta. Uglavnom je bezbolan (može se povremeno osjetiti blago peckanje) ili se izvodi uz kratkotrajnu kapljičnu anesteziju. Laserska zraka primjenjuje se preko kontaktne lupe (panfundoskopa). Laserska zraka je zelene boje, a pacijent je vidi kao bljeskanje pred okom. Nakon zahvata pacijent normalno odlazi kući. Par minuta nakon zahvata oko je malo zabljesnuto, slično kao kod slikanja fotoaparatom s bljeskalicom.

Laserska fotokoagulacija može se provoditi jednokratno ili višekratno, ovisno o očnoj patologiji zbog koje se izvodi.

VISULAS YAG III laserom mogu se izuzetno uspješno liječiti brojne benigne izrasline na koži lica i vjeđa, poput bradavica, te trajno ukloniti krivo urasle ili nepoželjne trepavice i dlačice.

dijagnostika ocna poliklinika medic jukic 15

dijagnostika ocna poliklinika medic jukic-16

Kombinacija auto-refraktometra, auto-keratometra sa ili bez kontaktnim tonometrom.

Dijagnostički uređaj za mjerenje i određivanje dioptrije i beskontaktno mjerenje očnog tlaka.

Scroll to Top