Minimalno invazivna operacija glaukoma - Očna poliklinika Medić Jukić

Minimalno invazivna operacija glaukoma (MIGS)

Minimalno invazivna operacija glaukoma (MIGS) predstavlja prekretnicu u pristupu liječenju glaukoma, donoseći inovacije koje značajno poboljšavaju uspješnost liječenja pacijenata. Kroz smanjenje intraokularnog tlaka uz minimalnu traumu tkiva, MIGS omogućava kontrolu glaukoma uz niži rizik od komplikacija koji je često prisutan kod tradicionalnih operativnih metoda. Ova metoda, usmjerenija na očuvanje funkcije oka, predstavlja zlatni standard u modernoj oftalmologiji.

Rezultati primjene MIGS-a impresivni su, kako u smislu sigurnosti tako i učinkovitosti. Dodatno, brzi oporavak nakon zahvata omogućava pacijentima da se što prije vrate svojim svakodnevnim aktivnostima, što predstavlja značajnu prednost u usporedbi s tradicionalnim metodama liječenja.

Uvod u minimalno invazivnu kirurgiju glaukoma

 

Minimalno invazivna kirurgija glaukoma (MIGS) predstavlja značajan napredak u liječenju glaukoma, bolesti koja predstavlja jedan od vodećih uzroka sljepoće u svijetu. Ovaj pristup kombinira cilj smanjenja intraokularnog tlaka, koji je ključni faktor u progresiji glaukoma, s minimalnom traumom za oko, čime se značajno smanjuje rizik od postoperMinimalno invazivna operacija glaukoma 03 - Očna poliklinika Medić Jukićativnih komplikacija.

Specifičnost MIGS-a leži u njegovoj sposobnosti da ponudi efektivno rješenje za kontrolu glaukoma uz istovremeno očuvanje strukture i funkcije oka. Različite tehnike i implantati koji se koriste u MIGS-u omogućavaju preciznu intervenciju koja cilja na poboljšanje odljeva očne tekućine, čime se postiže smanjenje intraokularnog tlaka.

Ova metoda liječenja, stoga, predstavlja važan korak naprijed u oftalmologiji, donoseći nadu milijunima pacijenata diljem svijeta. Njena sposobnost da kombinira minimalnu invazivnost s visokom učinkovitošću čini je ključnom u suvremenom pristupu liječenju glaukoma, postavljajući nove standarde u oftalmološkoj skrbi.

Definicija i ciljevi

 

Minimalno invazivna kirurgija glaukoma (MIGS) definira se kao skup kirurških tehnika i postupaka dizajniranih za sigurno i efikasno smanjenje intraokularnog tlaka (IOT), uz minimalnu traumu za oko. Glavni cilj MIGS-a je pružiti pacijentima s glaukomom alternativu tradicionalnim operativnim metodama, koje su često povezane s dužim oporavkom i većim rizikom od komplikacija.

Ciljevi MIGS-a su višestruki i usmjereni su na poboljšanje ishoda liječenja za pacijente. Prvo, teži se ka smanjenju IOT-a na razinu koja je sigurna za očuvanje vidne funkcije, čime se usporava ili zaustavlja progresija glaukoma. Drugo, MIGS teži minimiziranju rizika povezanih s operacijom, omogućavajući pacijentima brži oporavak i manji broj postoperativnih ograničenja.

Treće, kroz svoju minimalnu invazivnost, MIGS teži očuvanju strukture i funkcije oka, čime se maksimizira potencijal za očuvanje vidne funkcije. Četvrto, ova metoda nastoji pružiti dugotrajno rješenje za kontrolu IOT-a, smanjujući potrebu za dodatnim operacijama ili ovisnost o antiglaukomskim kapijama.

Konačno, cilj MIGS-a je i edukacija pacijenata o glaukomu i dostupnim opcijama liječenja, osnažujući ih da aktivno sudjeluju u svojoj skrbi. Kroz transparentnu komunikaciju i podršku, teži se ka izgradnji povjerenja i osiguravanju da su pacijenti dobro informirani o svojim opcijama, što je ključno za uspjeh liječenja.

Povijesni razvoj i trenutni trendovi

 

Povijesni razvoj minimalno invazivne kirurgije glaukoma (MIGS) počinje prije više desetljeća, s prvim pokušajima da se pronađu sigurnije i manje invazivne metode za smanjenje intraokularnog tlaka. Od tada, MIGS je prošao kroz brojne faze razvoja, s pojavom različitih tehnika i uređaja koji su transformirali pristup liječenju glaukoma.

U ranim danima, glavni fokus bio je na razvijanju metoda koje bi omogućile bolji odljev očne tekućine stvaranjem novih drenažnih putova, što je često bilo povezano s visokim rizikom od infekcije i drugih komplikacija. Uvođenjem mikrostentova i drugih uređaja, omogućeno je preciznije ciljanje struktura unutar oka odgovornih za regulaciju očnog tlaka.

Danas, MIGS obuhvaća širok spektar tehnika i uređaja, uključujući trabekulotomiju pomoću mikrokatetera, implantacije poput XEN gel stenta, i  ablaciju cilijarnog tijela mikropulsnim laserom. Ove tehnike omogućavaju oftalmolozima da prilagode liječenje specifičnim potrebama svakog pacijenta, uz značajno poboljšanje sigurnosti i učinkovitosti.

Prednosti i ograničenja MIGS-a

 

Minimalno invazivna operacija glaukoma (MIGS) predstavlja novi pristup u liječenju glaukoma, donoseći brojne prednosti u odnosu na tradicionalne operativne metode. Jedna od ključnih prednosti MIGS-a je poboljšana sigurnost i smanjeni rizik od komplikacija, što rezultira bržim oporavkom pacijenata.

Unatoč brojnim prednostima, MIGS također nosi određena ograničenja. Na primjer, MIGS možda neće biti prikladan za sve stupnjeve glaukoma, posebno za one u naprednom stadiju. Također, dugoročni učinci i trajnost rezultata još uvijek su područje aktivnog istraživanja. Osim toga, visoki troškovi povezani s nekim MIGS uređajima mogu biti ograničavajući faktor za širu primjenu ove tehnike.

Poboljšana sigurnost i brži oporavak

Poboljšana sigurnost jedna je od temeljnih prednosti MIGS-a. Zbog minimalne invazivnosti, rizik od intraoperativnih i postoperativnih komplikacija znatno je niži u usporedbi s tradicionalnim operacijama glaukoma. Ovo rezultira bržim oporavkom pacijenata, omogućavajući im brzi povratak svakodnevnim aktivnostima. Manje invazivne tehnike također znače manje bolova i nelagode nakon operacije.

Pored sigurnosti, MIGS tehnike su obično brže i izvode se ambulantno, što smanjuje potrebu za hospitalizacijom. Ovo dodatno smanjuje troškove liječenja i olakšava logističku organizaciju za pacijente i zdravstveni sustav. Uspješna MIGS operacija također može smanjiti potrebu za antiglaukomskim lijekovima, što pacijentima dugoročno poboljšava kvalitetu života.

Indikacije i kontraindikacije za MIGS

MIGS je često najprikladniji za pacijente s blagim do umjerenim glaukomom, kod kojih se cilja na smanjenje ovisnosti o kapima za oči i izbjegavanje komplikacija povezanih s tradicionalnim operacijama. Pacijenti koji su kandidati za MIGS obično su oni kod kojih medicinska terapija nije dovoljno efikasna ili kada pacijent ne može dosljedno slijediti režim liječenja.

S druge strane, postoje određene kontraindikacije za MIGS, pa napredni stadiji glaukoma, gdje je potrebno značajno smanjenje intraokularnog tlaka, možda neće biti prikladni za MIGS tehnike.

Također, pacijenti s određenim anatomskim karakteristikama oka mogu biti neprikladni kandidati za MIGS. Važno je da se svaki slučaj pažljivo ocijeni individualno, uzimajući u obzir specifične potrebe i okolnosti pacijenta.

Detaljan pregled izabrane MIGS tehnike – XEN gel stent

 

XEN gel stent predstavlja inovativnu MIGS tehniku koja koristi mali, fleksibilan stent za smanjenje intraokularnog tlaka kod pacijenata s glaukomom. Umetanje stenta izvodi se kroz minimalno invazivni postupak, gdje se stent umetne u subkonjunktivalni prostor, omogućavajući odvodnju viška tekućine iz oka. Ova tehnika je posebno korisna jer omogućava kontrolirano smanjenje očnog tlaka, smanjujući time rizik od komplikacija povezanih s postoperativnom hipotonijom.

Od uvođenja XEN gel stenta u kliničku praksu 2016. godine, pokazalo se da ovaj implantat donosi značajne prednosti u liječenju glaukoma. U brojnim studijama, pacijenti kojima je ugrađen XEN stent često su bili bez potrebe za dodatnom terapijom, što ukazuje na visoku učinkovitost ove tehnike. Pored toga, postupak umetanja stenta je brz i relativno jednostavan, što dodatno smanjuje rizik od komplikacija.

Međutim, kao i sa svakom operacijom, postoji rizik od komplikacija. U slučajevima kada se pojave komplikacije, one su obično popravljive s pravilnim postoperativnim praćenjem i liječenjem. Važno je naglasiti da je za uspješno liječenje glaukoma s XEN stentom potrebna suradnja između pacijenta i oftalmologa, s ciljem pravilnog praćenja i upravljanja bilo kojim potencijalnim problemima.

Komplikacije i rješavanje problema nakon MIGS-a

 

Uobičajene postoperativne komplikacije

Unatoč prednostima minimalno invazivne operacije glaukoma (MIGS), pacijenti se mogu susresti s određenim postoperativnim komplikacijama. Jedna od njih je hipotonija oka, situacija u kojoj je očni tlak znatno niži od normalnog. Ova komplikacija može dovesti do smanjenog vida ako se ne tretira pravovremeno. Osim toga, može doći do krvarenja unutar oka, što je posebno izraženo kod pacijenata s naprednijim stadijima bolesti ili kod onih koji koriste antikoagulantnu terapiju.

Postoperativna upala je još jedna komplikacija koja se javlja. Iako je upala oka nakon bilo koje vrste operacije očekivana, u kontekstu MIGS-a, ona može uzrokovati dodatne neugodnosti i potrebu za intenzivnijom terapijom. Postoji i rizik od infekcije, iako je on značajno manji u usporedbi s tradicionalnim kirurškim zahvatima zahvaljujući minimalnoj invazivnosti metode. S druge strane, može se pojaviti i fibroza ili stvaranje ožiljaka oko stenta, što može umanjiti njegovu efikasnost u dreniranju očne tekućine.

Još jedna komplikacija koja zaslužuje pažnju je dislokacija XEN gel stenta. Iako su takvi slučajevi rijetki zahvaljujući napretku u tehnikama implantacije, kad se dogode, mogu zahtijevati dodatne kirurške intervencije. Naposljetku, pacijenti mogu iskusiti i neželjene učinke povezane s lijekovima koji se koriste za kontrolu  postoperativnih simptomima, uključujući crvenilo, svrbež ili suhoću oka.

Strategije za upravljanje komplikacijama

Postoperativna upala obično se liječi kortikosteroidima i nesteroidnim protuupalnim lijekovima kako bi se smanjila upala i neugodnost. Kod infekcija, primjena antibiotika, bilo lokalno ili sistemski, ključna je za sprječavanje širenja i ozbiljnijih komplikacija. U slučajevima gdje dođe do fibroze oko stenta, mogu se razmotriti terapije usmjerene na smanjenje ožiljaka, uključujući potencijalno korištenje antiproliferativnih lijekova.

Dislokacija XEN gel stenta zahtijeva pažljivu evaluaciju i potencijalno kiruršku reintervenciju za ponovno pozicioniranje ili zamjenu stenta. Pristup rješavanju komplikacija nakon MIGS-a mora biti individualiziran, uzimajući u obzir specifične potrebe i okolnosti svakog pacijenta. Kontinuirani nadzor i bliska suradnja između pacijenata i očnih stručnjaka ključni su za uspješno rješavanje bilo kakvih postoperativnih izazova.

Kombinirani pristupi u liječenju glaukoma

 

Kombinirani pristupi u liječenju glaukoma  uključuje istovremenu operaciju katarakte i MIGS, postaje sve popularniji zbog svoje sposobnosti da pruža bolje rezultate u smanjenju očnog tlaka i poboljšanju vida. Ova tehnika omogućuje istodobno rješavanje dva problema, čime se smanjuje potreba za dodatnim kirurškim zahvatima i skraćuje vrijeme oporavka za pacijente.

Pacijenti koji se podvrgavaju kombiniranoj operaciji mogu očekivati brži oporavak i manje komplikacija u usporedbi s onima koji prolaze kroz zasebne operacije. Osim toga, kombiniranje ovih zahvata može rezultirati boljom kontrolom glaukoma na dugi rok, smanjujući potrebu za lijekovima za smanjenje očnog tlaka i poboljšavajući kvalitetu života pacijenata. Minimalno invazivna operacija glaukoma 02 - Očna poliklinika Medić Jukić

Strategija kombiniranog pristupa također omogućuje kirurzima da iskoriste prednosti oba zahvata. Dok operacija katarakte omogućava poboljšanje vida uklanjanjem zamućenog leća, MIGS rješava pitanje očnog tlaka s minimalnim rizikom i brzim oporavkom. Ova sinergija rezultira sveobuhvatnijim pristupom liječenju pacijenata s glaukomom.

Ipak, važno je naglasiti da kombinirani pristupi nisu primjereni za sve pacijente. Odluka o tome hoće li se pacijentu preporučiti takav zahvat temelji se na detaljnoj evaluaciji njegovog specifičnog stanja, uključujući stadij glaukoma, prisutnost katarakte i opću zdravstvenu sliku. Stoga, svaka odluka o liječenju mora biti personalizirana i donesena u suradnji s očnim stručnjakom.

Kroz ovaj pristup, pacijenti mogu ostvariti značajna poboljšanja u vidu i kontrolu glaukoma, uz minimalne postoperativne komplikacije i brzi povratak normalnim aktivnostima.

MIGS u kombinaciji s operacijom katarakte

 

Minimalno invazivna operacija glaukoma (MIGS) postala je revolucionarni pristup u liječenju glaukoma, posebno kada se kombinira s operacijom katarakte. Ova kombinacija pruža pacijentima mogućnost da istovremeno riješe dva očna stanja, što dovodi do poboljšanja vida i smanjenja intraokularnog pritiska.

Operacija katarakte uključuje uklanjanje zamućene leće i zamjenu iste umjetnom, dok MIGS koristi minijaturne uređaje ili stentove poput XEN gela za poboljšanje odljeva očne vodice i smanjenje pritiska unutar oka. Ovaj pristup je posebno atraktivan zbog svoje minimalne invazivnosti i mogućnosti bržeg oporavka u usporedbi s tradicionalnim operacijama glaukoma.

Integriranjem MIGS-a u operaciju katarakte, kirurzi mogu iskoristiti već napravljeni pristup kroz rožnicu, što dodatno smanjuje rizik od komplikacija i skraćuje vrijeme oporavka. Osim toga, kombinacija ovih zahvata omogućava pacijentima da s jednom operacijom dobiju dvostruku korist, što je čini isplativijom opcijom dugoročno.

Međutim, važno je razumjeti da ovi zahvati nisu za svakog pacijenta. Idealni kandidati za kombiniranu operaciju su oni koji pate od oba stanja, glaukoma i katarakte, a posebno oni kod kojih je glaukom u ranijoj fazi.

Usporedba troškova MIGS-a s drugim tretmanima glaukoma

 

Kada se uspoređuju troškovi MIGS-a s drugim tretmanima glaukoma, važno je uzeti u obzir kako početne tako i tekuće financijske obveze. Tradicionalni kirurški zahvati, poput trabekulektomije, često zahtijevaju duži boravak u bolnici i dulji oporavak, što može znatno povećati ukupne troškove liječenja. S druge strane, MIGS postupci, poput implantacije XEN gel stenta, omogućavaju brži povratak pacijenta uobičajenim aktivnostima, smanjujući tako indirektne troškove povezane s izgubljenim radnim vremenom i potrebom za dodatnom njegom.

Također, troškovi povezani s dugotrajnim korištenjem antiglaukomskih kapi za oči mogu biti značajni. MIGS, smanjujući ili potpuno eliminirajući potrebu za ovim lijekovima, može pružiti značajne uštede pacijentima tijekom vremena.

U kontekstu zdravstvenog sustava, integracija MIGS-a može rezultirati značajnim uštedama. Smanjenjem broja hospitalizacija, posjeta oftalmološkim klinikama i potrebe za dugotrajnim lijekovima, MIGS pruža značajne financijske prednosti. Ove uštede nisu samo korisne za pacijente, već i za cjelokupni zdravstveni sustav, omogućavajući redistribuciju resursa na druge potrebne medicinske usluge.

Dugoročna financijska prednost za pacijente i zdravstveni sustav

 

Dugoročna financijska prednost minimalno invazivne operacije glaukoma (MIGS) za pacijente i zdravstveni sustav je značajna. Implementacijom MIGS-a, pacijenti doživljavaju smanjenje potrebe za kontinuiranim korištenjem antiglaukomskih lijekova, što rezultira značajnim uštedama tijekom vremena. Ova smanjena potreba za lijekovima, zajedno s manjim brojem posjeta oftalmologu, čini MIGS financijski povoljnijom opcijom za pacijente. Minimalno invazivna operacija glaukoma 01 - Očna poliklinika Medić Jukić

U kontekstu zdravstvenog sustava, uštede proizlaze iz smanjenja broja hospitalizacija, manje potrebe za dugotrajnim tretmanima i smanjenja incidencije komplikacija povezanih s tradicionalnim operacijama glaukoma. Ove uštede mogu biti preusmjerene na druge potrebne zdravstvene usluge, poboljšavajući time učinkovitost i dostupnost zdravstvene skrbi. MIGS pruža značajnu vrijednost za zdravstveni sustav, optimizirajući resurse i omogućavajući bolju skrb za sve pacijente.

Osim toga, smanjenje potrebe za ponovljenim operacijama znači manje rizika za pacijente i manje troškove za zdravstveni sustav. MIGS, s niskom stopom komplikacija, smanjuje potencijal za dodatne zdravstvene probleme koji mogu proizaći iz komplikacija povezanih s operacijom, dodatno potvrđujući svoju isplativost.

Budućnost MIGS-a

 

Novi uređaji i tehnike u razvoju

U području minimalno invazivne operacije glaukoma (MIGS), stalna istraživanja i razvoj donose novu nadu pacijentima. Inovatori rade na stvaranju uređaja koji bi mogli pružiti još bolju kontrolu očnog tlaka s manjim rizikom i manje komplikacija. Ovi novi uređaji i tehnike fokusiraju se na poboljšanje preciznosti i smanjenje invazivnosti zahvata, čime se otvaraju nove mogućnosti za pacijente s blagim do umjerenim oblikom primarnog  glaukoma otvorenog kuta (POAG).

Klinička ispitivanja i inovacije na horizontu

Klinička ispitivanja predstavljaju ključni korak u utvrđivanju sigurnosti i učinkovitosti novih MIGS uređaja i tehnika. U Sjedinjenim Američkim Državama, regulatorni put za odobrenje novih medicinskih uređaja zahtijeva rigorozna ispitivanja koja mogu potrajati godinama. Ova ispitivanja uključuju faze koje procjenjuju ne samo sigurnost i učinkovitost, već i dugoročne učinke na pacijente s glaukomom.

Trenutačno su u tijeku brojna klinička ispitivanja koja istražuju potencijalne prednosti novih MIGS uređaja u usporedbi s tradicionalnim metodama liječenja glaukoma. Ova istraživanja obuhvaćaju širok spektar pacijenata, uključujući one s blagim do umjerenim POAG, čime se osigurava da rezultati mogu biti primjenjivi na različite skupine pacijenata.

Jedan od ciljeva ovih kliničkih ispitivanja je utvrditi mogućnosti smanjenja ovisnosti o kapima za oči, koje mnogi pacijenti teško redovito koriste. Također, istraživanja se fokusiraju na kombinirane pristupe liječenju, gdje se MIGS koristi zajedno s operacijama katarakte, što može ponuditi poboljšanja u kvaliteti vida pacijenata uz kontrolu glaukoma.

MIGS kao revolucija u liječenju glaukoma

 

Minimalno invazivna operacija glaukoma (MIGS) predstavlja korak naprijed u liječenju glaukoma, nudeći pacijentima sigurnije opcije s bržim oporavkom. Prednosti MIGS-a, uključujući manji rizik od komplikacija i kraće vrijeme oporavka, čine ovu metodu sve popularnijom među oftalmolozima i pacijentima.

Analiza isplativosti MIGS-a pokazuje značajne dugoročne financijske prednosti, kako za pacijente tako i za zdravstveni sustav. Smanjenje potrebe za dodatnim liječenjem i medikamentima rezultira u značajnim uštedama, dok istovremeno osigurava visoku razinu skrbi. Kombinirani pristupi, poput MIGS-a u kombinaciji s operacijom katarakte, dodatno poboljšavaju ishode za pacijente, nudeći sveobuhvatno rješenje za liječenje glaukoma.

U Očnoj poliklinici Medić, Jukić u Splitu, minimalno invazivna operacija glaukoma se koristi kao preferirana metoda za liječenje glaukoma. S obzirom na tekuća klinička ispitivanja i razvoj novih tehnika i uređaja, budućnost MIGS-a izgleda obećavajuće. Inovacije na horizontu mogu dalje poboljšati ishode liječenja, omogućujući prilagođeniji i učinkovitiji pristup za svakog pacijenta.

OSTALE OBJAVE

Naručite se za pregled

Za sva pitanja i konzultacije medicinski tim poliklinike i djelatnici stoje Vam na raspolaganju putem telefona 021 343 049 i 091 343 0491 te e-mail adrese ocna.poliklinika@gmail.com

Naručivanje za preglede
Scroll to Top