Miopija kod djece - Očna poliklinika Medić Jukić

Miopija kod djece

Slučajevi dječje miopije ili kratkovidnosti su u porastu. Miopija je refraktivna greška oka pri kojoj se svjetlosne zrake ne fokusiraju na površini mrežnice nego ispred nje pa se udaljene slike poput ploče u učionici čine mutnim.

Miopija kod djece se obično razvija tijekom djetinjstva, a genetika igra ključnu ulogu. Djeca čiji roditelji imaju miopiju imaju veći rizik od razvoja istog problema. Međutim, moderni način života dodatno utječe na ovu pojavu. Nedostatak izlaganja djece vanjskom svjetlu i povećano vrijeme provedeno uz ekrane mobilnih uređaja i računala često su povezani s povećanim brojem slučajeva miopije.

Jedan od ključnih izazova koji se javljaju kod dječje miopije je pravovremeno prepoznavanje problema. Djeca često ne primjećuju promjene u svom vidu ili ne znaju kako opisati svoje iskustvo. Roditelji i učitelji imaju ključnu ulogu u prepoznavanju znakova miopije, uključujući česte glavobolje, umor očiju, smanjenu pažnju na bliske objekte te poteškoće u školskom radu.

Dijagnoza miopije

 

Rano prepoznavanje miopije kod djece ključno je za pravilno upravljanje ovim stanjem. Redoviti oftalmološki pregledi pomažu u otkrivanju problema vida i omogućuju pravovremeno korigiranje dioptrije ukoliko je potrebno. Korištenje naočala ili kontaktnih leća često pomaže u poboljšanju vida, a kod nekih slučajeva mogu biti potrebne i druge terapijske opcije.

Simptomi uključuju poteškoće u čitanju, gledanju televizije ili pisanju na daljinu, a mogu se primijetiti i glavobolje ili umor očiju.

Roditelji imaju važnu ulogu u praćenju bilo kakvih promjena u vidu djeteta te poticanju redovitih oftalmoloških pregleda kako bi se osiguralo zdravlje očiju i optimalan razvoj vida u ranoj dobi.

Poteškoće kod Miopije

 

Miopija, ili kratkovidnost, može biti problematična za djecu iz nekoliko razloga:

  1. Poteškoće u školi: djeca s nepravilnim vidom, poput miopije, mogu imati poteškoća u čitanju s učioničkih ploča, radu na računalu ili pisanju u bilježnici. To može utjecati na njihov akademski uspjeh i samopouzdanje.

  2. Povećan rizik od ozljeda: djeca s teškom miopijom imaju veći rizik od ozljeda jer im je oštrina vida smanjena, posebno u situacijama gdje je potrebna dobra vidljivost, kao što su sportske aktivnosti ili kretanje u prometu.

  3. Problemi sa samopouzdanjem: djeca koja nose naočale ili leće mogu se osjećati nesigurno ili drugačije od svojih vršnjaka, što može utjecati na njihovo socijalno i emocionalno blagostanje.

  4. Povećan rizik od drugih očnih problema: teže oblike miopije ponekad prate i drugi očni problemi, poput rizika od odvajanja mrežnice ili povećane šanse za razvoj drugih bolesti oka.

  5. Progresija miopije: ako se miopija ne kontrolira ili ne liječi adekvatno, može doći do progresije, što znači daljnje smanjenje vida. Kontrola i rano prepoznavanje miopije su ključni za upravljanje ovim procesom.

Kako bismo se suočili s izazovima miopije kod djece, važno je poduzeti preventivne korake i pružiti odgovarajuće tretmane. Redovite oftalmološke provjere ključne su za rano prepoznavanje problema. Uvođenje svakodnevnih aktivnosti na otvorenom, poput igre i sportskih aktivnosti, može značajno smanjiti rizik od razvoja miopije.

Liječenje Miopije kod djece

 

Za djecu koja već imaju dijagnosticiranu miopiju, nove tehnologije i terapije nude nadu za usporavanje progresije bolesti. Leće za kontrolu miopije i posebne naočale razvijaju se kako bi pružile optimalnu korekciju vida i minimizirale daljnje pogoršanje problema. Miopija kod djece 01 - Očna poliklinika Medić Jukić

Uz to, važno je educirati roditelje, učitelje i djecu o značaju očuvanja zdravlja očiju. Promicanje zdravih navika u vezi s upotrebom ekrana, redovito provođenje vremena na otvorenom i poticanje svjesnosti o potrebi redovitih oftalmoloških pregleda ključni su koraci prema borbi protiv miopije kod djece.

Dodatno, roditelji mogu poticati djecu na čitanje i druge aktivnosti koje potiču fokus na različite udaljenosti, što može pomoći u jačanju očiju. Također, važno je razgovarati s djecom o važnosti pravilne prehrane bogate nutrijentima koji podržavaju zdravlje očiju.

Zaključak

 

U zaključku, miopija kod djece predstavlja izazov koji zahtijeva zajednički napor obitelji, škola i zajednice. Rano prepoznavanje, preventivne mjere, suvremene terapije te edukacija o zdravim životnim navikama ključni su čimbenici u očuvanju zdravlja očiju kod djece i osiguravanju svijetle budućnosti bez optičkih izazova.

Zajedničkim naporima možemo dodatno poboljšati svijest o miopiji kod djece. Edukativne kampanje u školama i zajednicama mogu pružiti dodatnu podršku, informirajući roditelje, učitelje i djecu o preventivnim mjerama. Također, važno je istaknuti važnost redovitih predavanja o zdravlju očiju u školskom programu.

U skladu s tim, istraživanja o utjecaju načina života na razvoj miopije kod djece nastavljaju se, pružajući nam nove uvide i perspektive. Otvorena komunikacija, zajednički trud te pravovremena i prilagođena skrb ključni su elementi u stvaranju okoline u kojoj će djeca rasti sa zdravim vidom, spremna za sve buduće izazove.

Oftalmolog poliklinike Medić Jukić procijeniti će vid vašeg djeteta i pomoći vam da odaberete prave naočale za svoje dijete.

OSTALE OBJAVE

Naručite se za pregled

Za sva pitanja i konzultacije medicinski tim poliklinike i djelatnici stoje Vam na raspolaganju putem telefona 021 343 049 i 091 343 0491 te e-mail adrese ocna.poliklinika@gmail.com

Naručivanje za preglede
Scroll to Top