Ne možemo zaustaviti starenje, ali možemo usporiti njegove učinke na naš vid. Znanstvena istraživanja pokazuju da je prehrana bogata vitaminima C i E, cinkom, luteinom, zeaksantinom i omega-3 masnim kiselinama povezana s nižim rizikom od senilne makularne degeneracije (SMD), katarakte i suhog oka u starijoj dobi.
Koje namirnice sadrže te hranjive tvari koje su dobre za naše oči?
Vitamin C: ovaj vitamin nalazimo u citrusima poput naranče, grejpa i limuna, ali i u drugom voću poput kivija, jagoda i manga. Također ga ima u povrću poput rajčice, crvene i zelene paprike i brokule.
Vitamin E: ovaj vitamin je važan za zaštitu stanica od oksidativnog stresa. Možemo ga pronaći u orašastim plodovima poput badema i lješnjaka, sjemenkama poput suncokreta i bundeve, biljnim uljima poput maslinovog i ulja pšeničnih klica te avokadu.
Cink: ovaj mineral je bitan za imunološki sustav i zacjeljivanje rana. Nalazi se u mahunarkama poput graha i leće, sjemenkama poput sezama i lana, mesu i plodovima mora, mliječnim proizvodima poput sira i jogurta te jajima.
Lutein i zeaksantin: ove dvije hranjive tvari su prirodno prisutne u mrežnici – osjetljivom tkivu koje prekriva stražnji dio oka. One pomažu filtrirati štetno plavo svjetlo i smanjuju upalu. Lutein i zeaksantin su dio obitelji karotenoida – biljnih pigmenata koji daju boju mnogim vrstama povrća i voća. Možemo ih pronaći u lisnatom zelenom povrću poput kelja, špinata i blitve. Također ih ima u brokuli, šparogama i šarenom voću poput malina, papaje, breskvi i marelica.
Kako spriječiti kataraktu
Znate li da redovito jedenje voća i povrća može zaštititi vaš vid od katarakte? Istraživanja su pokazala da prehrana bogata antioksidansima može smanjiti rizik od nastanka katarakte.
Što su antioksidansi?
Ukratko, antioksidansi su namirnice koje nas čuvaju zdravima tako što odgađaju ili usporavaju oksidaciju, proces koji uzrokuje starenje ili smrt stanica.
Koje namirnice sadrže antioksidanse?
Namirnice koje su bogate vitaminima A, C i E, karotenoidima, luteinom i zeaksantinom te selenom (tjestenina, kruh i žitarice) pomažu u zaštiti naših stanica od oštećenja.
Iako možete kupiti dodatke prehrani s antioksidansima u obliku tableta u ljekarnama, antioksidansi su najkorisniji kada se unose prirodno iz voća i povrća i drugih cjelovitih namirnica.
Istraživanja su pokazala da dodaci prehrani s antioksidansima ne pomažu u prevenciji katarakte. Dodaci prehrani mogu čak biti i štetni. Na primjer, dokazano je da dodaci s visokim dozama beta-karotena povećavaju rizik od raka pluća kod pušača i bivših pušača.
Dodaci vitamina E u visokim dozama povećavaju rizik od hemoragijskog moždanog udara (moždanog udara uzrokovanog krvarenjem u mozgu) i raka prostate. Zato se radije poslužite svježim povrćem i ukusnim voćem—umjesto visokim dozama dodataka prehrani—znajući da time činite dobro svojim očima i svom zdravlju.
Prednosti mediteranske prehrane
Mediteranska prehrana je naziv za prehrambene navike ljudi koji žive uz more. Studije pokazuju da prehrana koja se temelji na biljkama i plodovima mora može smanjiti rizik od srčanih bolesti i senilne makularne degeneracije (SMD).
Mediteranska prehrana obuhvaća: zeleno lisnato povrće i šareno voće, orašaste plodove kao što su bademi, indijski oraščići i orasi, plodove mora kao glavni izvor proteina zdrave masti.
Odaberite maslinovo ulje umjesto maslaca, kruh od cjelovitih žitarica, puno bilja i začina koji se dodaju hrani kako biste smanjili unos soli, umjerenu količinu mliječnih proizvoda (jogurt i sir) i jaja
Ljudi iz te regije također uživaju u čaši crnog vina uz večeru, što ima svoje zdravstvene prednosti (u umjerenim količinama). Dakle, ima nešto u zdravici (živjeli)!
Što je dijeta niskog glikemijskog indeksa i zašto je dobra za vas?
Ljudi koji imaju dijabetes ili su skloni dijabetesu ili senilnoj makularnoj degeneraciji (SMD) mogu poboljšati svoje zdravlje ako slijede dijetu niskog glikemijskog indeksa (niskog GI).
Kod dijabetesa, razina šećera u krvi može biti previsoka, što može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme i može dovesti do gubitka vida. Neke namirnice uzrokuju brzo povećanje šećera u krvi (visoki GI), a druge ga podižu postupno i stabilno (niski GI). Možete izbjeći nagli porast šećera u krvi jedući namirnice s niskim GI:
Zobene pahuljice ili musli umjesto zaslađenih žitarica za doručak
Smeđa riža umjesto bijele riže, Kruh od cjelovitih žitarica umjesto bijelog kruha, Tjestenina od durum pšenice ili slatki krumpir umjesto pečenog krumpira, Orašasti plodovi umjesto čipsa
Zdrave masti za suho oko
Suho oko je stanje kada oči ne proizvode dovoljno suza da bi bile vlažne i udobne. Umjetne suze i lijekovi mogu biti vrlo korisni, ali dodavanje omega-3 i omega-6 masnih kiselina u vašu prehranu također može pružiti olakšanje.
Omega-3 masne kiseline nalaze se u masnoj ribi (kao što su losos, pastrva i sardine). Orašasti plodovi i ulja poput oraha i suncokretovog ulja izvrsni su prirodni izvori omega-6 masnih kiselina.
Oba su dostupna kao oralni dodaci (pilule ili tablete). Pitajte svog liječnika jesu li dodaci omega-3 i omega-6 prikladni za vas.
Riba može smanjiti rizik od SMD-a
Istraživanja su pokazala da su žene koje su jele ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama najmanje dva puta tjedno imale manju vjerojatnost da će dobiti senilnu makularnu degeneraciju (SMD).
Riba je također dobra za vaše srce. Preporuka je da zdrave odrasle osobe jedu ribu najmanje dva puta tjedno. Neke ribe sadrže visoke razine žive i treba ih jesti umjereno ili ih u potpunosti izbjegavati tijekom trudnoće. Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome koju ribu i koliko je zdravo jesti ako ste trudni ili planirate trudnoću.
Kalcij i SMD
Ranije studije pokazale su da kalcij smanjuje rizik od razvoja SMD-a, ali novija istraživanja to nisu potvrdila.
Što je AREDS2 formula i kako vam može pomoći kod SMD-a?
Osobe s određenim oblicima SMD-a mogu usporiti napredovanje bolesti do uznapredovalog stadija uzimanjem dodataka prehrani s AREDS2 formulom. Ova formula—razvijena na temelju ‘Age related eye disease study’ (AREDS)—sadrži:
Vitamin C (500 mg)
Vitamin E (400 IU)
Lutein (10 mg)
Zeaksantin (2 mg)
Cinkov oksid (80 mg) i
Bakrov oksid (2 mg)
Studija AREDS2 također je ispitivala smanjuje li dodavanje omega-3 masnih kiselina koje se nalaze u ribljem ulju, posebno DHA i EPA, gore navedenim sastojcima dodatno smanjenje rizika od progresije SMD-a i nije pronašla dodatnu korist.
Prije nego što nabavite zalihe ovih dodataka, svakako razgovarajte sa svojim oftalmologom kako biste saznali preporučuju li vam se. Neki ljudi ne bi trebali uzimati velike doze antioksidansa ili cinka iz medicinskih razloga.
Dok razmišljate o načinima poboljšanja zdravlja očiju, zapamtite: vitamini i dodaci prehrani nisu lijek za očne bolesti, niti će vam vratiti vid koji ste možda već izgubili. Ali dobra prehrana u svim životnim dobima ključna je za cijelo tijelo i igra važnu ulogu u održavanju zdravih očiju. Razgovarajte sa svojim oftalmologom o svim problemima koje imate u vezi sa zdravljem očiju.
Javite se s povjerenjem u Očnu polikliniku Medić, Jukić!