crvene oči kod beba - Očna poliklinika Medić Jukić

Koliko su crvene oči ozbiljne kod beba?

Crveno oko (poznato i kao konjunktivitis) je uobičajeno stanje oka koje se može pojaviti u bilo kojoj dobi. Iako bebama mogu oči suziti ili biti ljepljive iz više razloga, crvene oči nisu baš uobičajene – samo oko 2% beba razvije crvene oči tijekom prvog mjeseca života.

Kada se pojavi, crveno oko često je posljedica infekcije nastale tijekom poroda. Kod starijih beba konjunktivitis često uzrokuju virusi prehlade, bakterije koje žive na koži ili iritansi u oku. Većina slučajeva crvenog oka kod beba je samoograničavajuća bolest i lako se liječi, ali u rijetkim slučajevima infekcija se može proširiti i biti opasna po život.

Evo što trebate znati o crvenim očima kod dojenčadi i kada potražiti liječničku pomoć.

Što uzrokuje iscjedak iz očiju kod beba?

Važno je znati da iscjedak ne označava uvijek crveno oko. Suzne ili ljepljive oči kod dojenčadi također mogu biti uzrokovane:

• Kemijski iritansi, obično profilaktički lijekovi koji se daju nedugo nakon rođenja, uključujući eritromicin i gentamicin kapi
• Začepljen suzni kanal, koji često nestane sam od sebe do 12. mjeseca života, ali može zahtijevati operaciju ako se zadrži
• Pojava kada se donji kapak i trepavice uvijaju prema unutra i iritiraju oko
• Trauma oka kao što je abrazija rožnice nakon poroda, bebino grebanje po oku, ili ozljeda igračkom ili drugim predmetom
• Kongenitalni glaukom, rijetko stanje oka koje je često popraćeno zamućenom ili povećanom rožnicom

Vaš bi pedijatar trebao moći identificirati ove alternativne uzroke sekreta iz oka i uputiti vas pedijatrijskom oftalmologu ako je potrebno.

Uzroci crvenih očiju kod dojenčadi

Postoje tri uobičajena uzroka crvenih očiju: virusne infekcije, bakterijske infekcije ili izloženost iritansima poput dima ili losiona.

Bakterijsko crveno oko kod beba

Bakterije su često uzrok crvenih očiju u prvih 48 sati života. Konjunktivitis uzrokovan bakterijama obično stvara obilan, gust iscjedak iz oka. Staphylococcus—česta kožna bakterija—često je uzrok.

Klamidija, spolno prenosiva infekcija, može se prenijeti s majke na bebu tijekom poroda i najčešći je uzrok crvenih očiju kod dojenčadi mlađe od 20 dana.

Virusno crveno oko kod beba

Herpes simplex virus stečen iz porođajnog kanala ili iz labijalnog herpesa također može uzrokovati crveno oko, ponekad i s mjehurićima na koži u blizini oka. Herpesne infekcije u dojenčadi mogu postati vrlo ozbiljne i čak zahtijevati hospitalizaciju. Najčešće, isti tipovi virusa koji uzrokuju prehladu kod male djece također uzrokuju crveno oko.

Alergijske crvene oči kod beba

Djeca i odrasli mogu razviti alergijsku reakciju na pelud, životinje ili nešto drugo u okolini. Ali ova vrsta crvenih očiju je rijetka kod beba mlađih od 12 mjeseci.

Ima li vaša beba crvene oči? Pripazite na ove simptome

Crveno oko je upala konjunktive, prozirne membrane koja prekriva bjeloočnicu i unutarnju stranu vjeđa. Konjunktivitis može zahvatiti jedno ili oba oka i čcrvene oči kod beba 01 - Očna poliklinika Medić Jukićesto se lako prenosi s osobe na osobu kontaktom sa suzama. Nazovite ili pošaljite e-poštu svom liječniku ako primijetite bilo koji od ovih simptoma:

• Pretjerano suzenje
• Žuti ili zeleni iscjedak iz oka
• Crvenilo ili otok bijelog dijela oka
• Kraste u i/ili oko očiju

Tretmani crvenih očiju za dojenčad

Sa ili bez liječenja, crvenilo očiju bi trebalo nestati unutar 14 dana. Ako simptomi potraju i nakon toga, svakako se obratite svom liječniku.

Bakterijsko crveno oko

Topički antibiotici obično se propisuju za bakterijsku infekciju oka.

Virusno crveno oko

Ne postoji liječenje za većinu virusnih infekcija oka; tijelo se samostalno bori protiv infekcije. Za herpes simplex virusno crveno oko postoji odgovarajuća mast koja se stavlja u oko.

Uobičajene pogreške kada beba ima crvene oči

Dobronamjerni roditelji i skrbnici mogu slučajno pogoršati crveno oko ili uzrokovati širenje na druge ukućane. Kako biste izbjegli širenje infekcije:

• Ne stavljajte majčino mlijeko u bebino oko. Nije zamjena za antibiotike, a sadrži i druge bakterije koje mogu biti štetne
• Pažljivo operite ruke prije i nakon dodirivanja djeteta kako biste zaštitili sebe i druge od zaraze. Uvijek perite ruke prije i poslije jela, kada idete u kupaonicu i nakon kihanja ili kašljanja
• Nemojte dijeliti ručnike ili posteljinu s bebom dok crvenilo ne prođe
• Dezinficirajte predmete koje beba često dodiruje, poput stolova, krevetića, dekica i igračaka.

Kada potražiti hitnu medicinsku pomoć

Ne ustručavajte se odmah odvesti bebu pedijatru ili na hitnu službu ako primijetite bilo koji od ovih znakova:
• Trauma ili ozljeda oka
• Poteškoće s držanjem otvorenih očiju
• Jaka osjetljivost na svjetlo
• Mjehurići na koži oko oka

Za sve oftalmološke probleme i savjete obratite se stručnom osoblju Poliklinike Medić Jukić.

OSTALE OBJAVE

Naručite se za pregled

Za sva pitanja i konzultacije medicinski tim poliklinike i djelatnici stoje Vam na raspolaganju putem telefona 021 343 049 i 091 343 0491 te e-mail adrese ocna.poliklinika@gmail.com

Naručivanje za preglede
Scroll to Top