Plavo svjetlo - Očna poliklinika Medić Jukić

Plavo svjetlo

Naočale za koje se tvrdi da filtriraju plavu svjetlost s računala, pametnih telefona i tableta postaju sve popularnije. Oglasi za ove naočale tvrde da prekomjerno izlaganje plavom svjetlu može uzrokovati brojne probleme, uključujući digitalno naprezanje očiju te poremećaj ciklusa spavanja. Iako za utjecaj svjetla nema znanstvenih dokaza, postoje stvari na koje bi trebali obratiti pažnju.

Da li je svjetlo ekrana štetno za oči?

 

Za vrijeme gledanja u digitalne zaslone dokazano je smanjeno treptanje što ponekad uzrokuje niz očnih simptoma koji se definiraju kao naprezanje očiju. Naprezanje očiju je uzrokovano načinom na koji ljudi koriste svoje zaslone, a ne nečim što dolazi s ekrana. Najbolji način da izbjegnete naprezanje očiju je raditi česte pauze kod dugog korištenja ekrana, npr. rada za računalom.

Nikada nije dokazano da količina svjetlosti koja dolazi iz računala uzrokuje bilo kakvu bolest oka. Postoje neki dokazi da plavo svjetlo utječe na tjelesni cirkadijalni ritam, naš prirodni ciklus budnosti i spavanja. Najbolji način da izbjegnete poremećaj sna je izbjegavanje korištenja ekrana dva do tri sata prije spavanja. Korištenje “tamnog” ili “noćnog” načina na uređajima tokom večeri također može pomoći.

Pomažu li naočale koje blokiraju plavo svjetlo kod naprezanja očiju?

Plavo svjetlo 01 - Očna poliklinika Medić Jukić

Nedavna studija pokazala je da naočale koje blokiraju plavo svjetlo ne poboljšavaju simptome digitalnog naprezanja očiju. Američka akademija za oftalmologiju ne preporučuje naočale koje blokiraju plavo svjetlo zbog nedostatka znanstvenih dokaza da plavo svjetlo šteti očima.

Što učiniti za manje naprezanje očiju?

 

Uz ove savjete možete zaštititi oči od naprezanja ako cijeli dan radite za računalom:

Sjedite oko 60 cm (“dužina ruke”) od zaslona računala. Postavite zaslon tako da gledate malo prema dolje.

Pravite redovite pauze prema pravilu “20-20”: svakih 20 minuta gledajte u udaljeni objekt barem 20 sekundi.

Kada osjetite da su vam oči suhe, upotrijebite umjetne suze da ih osvježite.

Prilagodite osvjetljenje sobe i pokušajte povećati kontrast na zaslonu kako biste smanjili naprezanje očiju. Ako je potrebno, upotrijebite filter za mat zaslon.

Ako nosite kontaktne leće, dajte svojim očima odmor nošenjem naočala.

Većina očnih simptoma uzrokovanih korištenjem računala samo je privremena i smanjit će se nakon što prestanete koristiti računalo. Ako i dalje osjećate te simptome, obratite se svom oftalmologu.

Djeca sve više vremena provode uz ekrane

 

Preporuka za djecu koja svakodnevno koriste ekrane ista je kao i za odrasle: najbolji način da se oslobodite naprezanja očiju je da radite pauze. Napravili smo popis jednostavnih savjeta za djecu koja koriste računala kod virtualnog učenja.

Kada je COVID-19 prvi put zatvorio učionice, dobili smo uvid u izazove učenja na daljinu. Djeca nisu imuna na razvijanje umornih, suhih očiju zbog gledanja u ekrane dulje vrijeme. Neugoda je mnoge od njih natjerala na posjet oftalmologu. Značajan je porast broja djece koja pate od naprezanja očiju zbog dužeg vremena provedenog ispred ekrana.

Česti uzrok glavobolje, zamućenog vida i umornih, suhih očiju jest da ne trepćemo dovoljno često za vrijeme korištenja računala i drugih digitalnih uređaja, što oči čini suhima i nadraženima. A kada se fokusiramo na istu udaljenost dulje vrijeme, to može uzrokovati da nam se vid privremeno zamuti, a mišići oko oka umore, što može uzrokovati glavobolju. Dugotrajno čitanje, pisanje ili drugi intenzivni poslovi u blizini također mogu uzrokovati naprezanje očiju.

Evo nekoliko savjeta koji će roditeljima pomoći da podsjete djecu da slijede ova vitalna pravila

 

Postavite mjerač vremena. Bilo da se radi o kuhinjskom mjeraču vremena ili pametnom uređaju, upotrijebite ga kako biste podsjetili svoje dijete na odmor svakih 20 minuta.

Naizmjence čitajte e-knjigu s pravom knjigom. Potaknite djecu da svaka dva poglavlja pogledaju gore i kroz prozor ili jednostavno zatvore oči na pola minute.

Svakih nekoliko poglavlja unaprijed označite knjige spajalicama. Kad dođu do spajalice, to će ih podsjetiti da podignu pogled. Na e-knjigama upotrijebite funkciju “bookmark” za isti učinak.

Dobra ergonomija jednako je važna kao i povremeno odmaranje očiju. Skloni smo koristiti digitalne uređaje na manje od idealnih udaljenosti i kutova, što dovodi do naprezanja očiju.

Kako biste potaknuli dobro držanje i bolje navike, postavite “kućni ured” za svoju djecu. Slijedite ove savjete kako biste optimizirali njihov radni prostor:

• Pazite da prijenosna računala gledaju na udaljenosti ispružene ruke. U idealnom slučaju, trebali bi imati monitor postavljen u razini očiju, direktno ispred tijela. Tablete također treba držati ispružene ruke.

• Nemojte koristiti uređaj vani ili u jarko osvijetljenim područjima; odsjaj na ekranu može uzrokovati naprezanje očiju. Plavo svjetlo 02 - Očna poliklinika Medić Jukić

• Izbjegavajte korištenje uređaja u mračnoj prostoriji. Zjenice se šire kako bi se prilagodile tami, a svjetlina zaslona može pogoršati zaostale slike i izazvati nelagodu.

• Odložite uređaj 30 do 60 minuta prije spavanja ili se prebacite na “noćni način rada” kako biste smanjili izloženost plavoj svjetlosti.

Digitalno naprezanje očiju

 

Digitalno naprezanje očiju je naziv za skupinu simptoma koji se pojavljuju kada se previše vremena provodi gledajući u ekran. Ovi simptomi mogu uključivati suhe oči, crvenilo, peckanje ili svrbež u očima, zamagljen vid i glavobolje. Navedeni simptomi su privremeni i ne uzrokuju trajno oštećenje očiju.

Nekoliko studija pokazuje da boravak na otvorenom, osobito u ranom djetinjstvu, može usporiti napredovanje kratkovidnosti. Pobrinite se da vaša djeca svaki dan provode neko vrijeme na otvorenom. Korištenje računala i druge digitalne aktivnosti uzrokuju svjetsku epidemiju kratkovidnosti kod djece.

U svemu je važan balans, tako i u korištenju modernih uređaja kao što su računala ili pametni telefoni. Nemojte zanemariti zdravlje vaših očiju, a pogotovo vaše djece. Naše dugogodišnje iskustvo kao i praćenje te primjena svih znanstvenih oftalmoloških istraživanja su najbolja preporuka da redovito kontrolirate zdravlje vaših očiju u Poliklinici Medić-Jukić. Obratite nam se s povjerenjem!

OSTALE OBJAVE

Naručite se za pregled

Za sva pitanja i konzultacije medicinski tim poliklinike i djelatnici stoje Vam na raspolaganju putem telefona 021 343 049 i 091 343 0491 te e-mail adrese ocna.poliklinika@gmail.com

Naručivanje za preglede
Scroll to Top