letjeti s ovakvim očima - Očna poliklinika Medić Jukić Split

Mogu li letjeti s ovakvim očima?

Možda ste se ponekad zapitali: “Mogu li letjeti s ovakvim očima nakon operacije?”.
Saznajte koji bi vas problemi s vidom  trebali držati na zemlji, a koji neće ometati vaše putovanje zrakoplovom.

Često dobivamo pitanja o tome znači li oporavak od operacija na oku ili kod određenih stanja da pacijent ne bi smio letjeti. Ako imate pitanja o zdravlju očiju, trebali biste uvijek razgovarati s našim specijalistom oftalmologom. Ali važno je znati da ponekad postoje slučajevi kada zračni promet zaista može predstavljati opasnost za vaše oči.

Ako ste imali bilo kakvu operaciju, razgovarajte sa svojim liječnikom o svojim planovima putovanja. Otkrijte što možete očekivati ​​nakon vaše operacije kako biste znali imate li ozbiljan simptom. Razmislite o tome da nekoliko dana ostanete blizu kuće – ili onoliko koliko vam je preporučio liječnik – u slučaju da se pojavi problem. I uvijek se pridržavajte plana sljedećih pregleda kako bi se liječnik mogao pobrinuti da ozdravite kako se očekuje.

Ako vam je dijagnosticirana određena bolest oka, pitajte svog oftalmologa postoje li aktivnosti koje biste trebali ograničiti ili izbjegavati. Obavezno slušajte preporuke liječnika i postavljajte pitanja o određenim aktivnostima ako niste sigurni.

Mogu li letjeti nakon operacije popravka mrežnice?

Ako ste operirali mrežnicu, trebali biste letjeti samo kada liječnik kaže da je to sigurno. Da bi popravio odvojenu ili „poderanu“ mrežnicu, oftalmolog često mora ubrizgati mjehurić plina kako bi zadržao mrežnicu na mjestu dok zarasta. Mjehurić plina u oku može se opasno proširiti ako pacijent leti, roni ili se podvrgne bilo kojoj drugoj većoj promjeni tlaka zraka. Ako se plin proširi unutar oka, to može prouzročiti ozbiljnu štetu i sljepoću. Trebali biste ostati na otprilike nadmorskoj visini vaše operacije dok liječnik ne potvrdi da mjehura s plinom više nema. Za razliku od plinskog mjehura, općenito nema ograničenja za letenje ako ste dobili mjehurić od silikonskog ulja.

Mogu li letjeti nakon operacije očne mrene?

Uobičajena operacija mrene ne bi predstavljala probleme letenja, čak ni odmah. Kad vaš liječnik odobri da ste u redu i da možete nastaviti svoje uobičajene aktivnosti, letenje je u redu. Samo ne propustite svoje daljnje oftalmološke kontrole. letjeti s ovakvim očima 01 - Očna poliklinika Medić Jukić Split

Što je s letenjem nakon složene operacije mrene?

Čak i ako je operacija mrene bila izazovnija ili je imala komplikacije, letenje bi trebalo biti u redu, osim ako se zrak ili plin ne stavljaju u oko kao dio operacije.

Kada mogu letjeti nakon operacije glaukoma?

Bez obzira radi li se o perifernoj iridotomiji, laserskoj trabekuloplastiki, implantaciji šanta ili drugoj operaciji glaukoma, promjena tlaka iz letenja obično ne zabrinjava nakon operacije glaukoma. Trebali biste moći letjeti sljedeći dan. Ali razgovarajte sa svojim liječnikom da biste dobili odobrenje za vaš konkretni slučaj i po potrebi nastavite redovite kontrole nakon operacije.

Je li letenje u redu nakon transplantacije rožnice?

U nekim slučajevima, mjehurić zraka ili plina stavlja se u oko kao dio operacije transplantacije rožnice. Ako imate mjehurić zraka ili plina u oku, letenje može biti izuzetno opasno. Razgovarajte sa svojim oftalmologom o putovanju zrakoplovom ako ste presadili rožnicu.

Možete li letjeti ako su vam dijagnosticirane rupe na retini ili bore?

Letenje neće pogoršati rupe na mrežnici ili bore. Međutim, rupe na mrežnici ponekad se pretvore u odvajanje retine i u tim je situacijama potrebna hitna pomoć za vaše oči. Ako imate rupe na mrežnici ili bore, razgovarajte sa svojim liječnikom o bilo kakvim dugim ili egzotičnim planovima putovanja kako vas hitno stanje i potreba za hitnim pregledom ne bi uhvatili daleko od potrebne medicinske skrbi.

Što ako sam operirao mrežnicu? Mogu li onda letjeti?

U većini slučajeva operacija popravka mrežnice radi se laserom. Nema ništa loše u letenju nakon laserske operacije mrežnice. Međutim, retinalne suze mogu postati odvajanje mrežnice – a popravak odvajanja mrežnice često uključuje ubrizgavanje plina ili tekućine u oko. To bi bio ozbiljan problem ako biste letjeli zrakoplovom.

Mogu li letjeti nakon druge operacije oka?letjeti s ovakvim očima 02 - Očna poliklinika Medić Jukić Split

Sigurno je letjeti nakon većine operacija na vanjskom dijelu oka ili vjeđa. Najveća zabrinutost prilikom letenja nakon bilo kakve operacije na vanjskoj strani oka su:

  • dolaženje na redovite kontrole;
  • održavanje oka čistim;
  • čuvanje oka i kirurške rane da se ne isuše u letu.

Mogu li letjeti nakon što mi se zjenice prošire za očni pregled?

Da, možete letjeti nakon što su vam zjenice proširene. No ponesite sunčane naočale jer ćete biti osjetljivi na svjetlost.

Je li sigurno letjeti ako imam keratitis?

Ne postoji opasnost od letenja ako imate keratitis. Ali zrak u zrakoplovima može biti vrlo suh i pogoršati simptome keratitisa. Pripremite se da vašim očima bude ugodno uz kapi za oči ili druge olakšavajuće metode.

Možete li letjeti sa stražnjim odvajanjem staklastog tijela?

Da, možete letjeti ako imate odvajanje stražnjeg staklastog tijela (kada se tekućina u obliku gela unutar oka smanji i povuče sa stražnjeg dijela oka). U letenju nema ničega što bi pogoršalo odvajanje stražnjeg staklastog tijela. Međutim, PVD može dovesti do odvajanja mrežnice. Razgovarajte sa svojim liječnikom o vašem odvajanju stražnjeg staklastog tijela i što bi se moglo dogoditi dalje. Ne želite biti daleko od potrebne medicinske skrbi.

Mogu li letjeti ako vidim bljeskove i plutajuće zrake?

Da, možete letjeti. Letenje vam neće pogoršati bljeskanje pred očima. Ali bljeskovi i napuhavanje mogu biti ozbiljan znak potencijalno zaslijepljujućeg odvajanja mrežnice ili drugog problema s mrežnicom. Odmah posjetite oftalmologa ako imate nagli porast bljeskova ili napuhavanja, po mogućnosti prije leta.

Tako plutajuće mutnine izgledaju poput malih točkica, krugova, linija ili paučine u vašem vidnom polju. Iako vam se čine kao da su pred očima, lebde unutra. Riječ je o malim nakupinama unutar gela ili stanica unutar staklastog tijela koje ispunjavaju vaše oko. Ono što vidite su sjene koje ove nakupine bacaju na vašu mrežnicu.

Plutajuće mutnine obično primijetite kada gledate nešto obično, poput praznog zida ili plavog neba. To stanje nije ozbiljno i plutajuće mutnine s vremenom imaju tendenciju da izblijede ili nestanu. Teški oblici mogu se ukloniti kirurškim zahvatom, ali to ima rizike i rijetko je potrebno.

Vjerojatnije je da ćete „vidjeti plutajuće mutnine“ ako:

  • ste kratkovidni (trebaju vam naočale da biste vidjeli daleko)
  • ste operirali mrenu
  • imali upale unutar oka

S druge strane, bljeskovi mogu izgledati poput bljeskajućih svjetala ili sijevanja munja u vašem vidnom polju. Neki ih uspoređuju s prizorom “zvijezda” nakon udarca u glavu. Mogli biste vidjeti bljeskove tjednima ili čak mjesecima. Bljeskovi se događaju kada staklasto tijelo radi mehanički podražaj na mrežnicu.

Kako ljudi stare, uobičajeno je povremeno vidjeti bljeskove.

U svakom slučaju, kod većine stanja vaših očiju možete letjeti slobodno. Ono što uvijek i svakako preporučamo je da se posavjetujete s našim specijalistom oftalmologom u slučaju da imate bilo kakvih pitanja ili ste zabrinuti za neko vaše potencijalno stanje očiju.

Zdravlje vašeg vida nama je na prvom mjestu. Zato nam se obratite s povjerenjem u Poliklinici Medić, Jukić (Split)!

letjeti s ovakvim očima 03 - Očna poliklinika Medić Jukić Split

OSTALE OBJAVE

Naručite se za pregled

Za sva pitanja i konzultacije medicinski tim poliklinike i djelatnici stoje Vam na raspolaganju putem telefona 021 343 049 i 091 343 0491 te e-mail adrese ocna.poliklinika@gmail.com

Scroll to Top
Malcare WordPress Security