Mitovi o vašim očima - Očna poliklinika Medić Jukić

Mitovi o vašim očima

Mitovi

Konzumiranje mrkve će vam poboljšati vid

Činjenica: Mrkva je bogata vitaminom A, nutrijentom koji je neophodan za dobar vid. Konzumiranje mrkve osigurat će vam malu količinu vitamina A potrebnog za dobar vid, ali vitamin A nije ograničen na mrkvu; također se može naći u mlijeku, siru, žumanjku i jetri. Dakle, jedenje više mrkve neće poboljšati vaš vid. Ključno je generalno unositi dovoljno vitamina A u prehrani.

Sjedenje preblizu TV-u oštetit će vam vid

Mit: Sjedenje bliže televiziji nego što je potrebno može uzrokovati glavobolju, ali neće oštetiti vaš vid. Djeca, osobito ako su kratkovidna, mogu to činiti kako bi jasnije vidjela TV. Možda će im zapravo trebati naočale.

Čitanje u mraku će vam oslabiti vid

Mit: Kao i kod sjedenja preblizu televizora, možete osjetiti naprezanje očiju ili glavobolju od čitanja u mraku, ali to neće oslabiti vaše oči. Mitovi o vašim očima 03 - Očna poliklinika Medić Jukić

Korištenje naočala ili kontaktnih leća oslabit će moj vid i moje oči će na kraju postati ovisne o njima

Mit: Vaše oči neće oslabjeti kao rezultat korištenja korekcijskih leća. Vaša dioptrija se s vremenom može promijeniti, ali to nije zbog korištenja naočala ili kontaktnih leća. Lakše ćete vidjeti s naočalama, ali to ne znači da vam to slabi oči ili da postajete ovisni.

Djeca koja gledaju u križ prerast će tu „fazu“

Činjenica: Djeca ne mogu sama prerasti strabizam — medicinski izraz za prekrižene oči — ali uz pomoć se može lakše ispraviti u mlađoj dobi i može spriječiti “lijeno oko” (ambliopija). Zato je važno da vaše dijete rano obavi oftalmološki pregled, prvi put kad je skroz malo, a zatim ponovno do druge godine.

Ne možete učiniti ništa da spriječite gubitak vida

Mit: Na prvi znak simptoma, kao što su zamagljen vid, bol u oku, bljeskovi svjetla ili iznenadna pojava lebdećih mutnina u vašem vidu, trebali biste posjetiti svog liječnika. Ako se otkrije dovoljno rano, ovisno o uzroku, postoje tretmani koji mogu ispraviti, zaustaviti ili barem usporiti gubitak vida.

Korištenje noćnog svjetla u sobi vašeg djeteta doprinijet će kratkovidnosti

Mit: Smatralo se da korištenje noćnog svjetla u spavaćoj sobi vašeg djeteta može pridonijeti kratkovidnosti, no nema dovoljno dokaza koji bi poduprli ovu tvrdnju. Održavanje noćnog svjetla u sobi vaše bebe zapravo može pomoći da se nauči fokusirati i razvije važne vještine koordinacije očiju kada je budno.

Gledanje ravno u sunce oštetit će vam vid

Činjenica: Gledanje u sunce ne samo da može uzrokovati glavobolju i privremeno iskriviti vid, već može uzrokovati i trajno oštećenje vaše mrežnice — stražnjeg dijela oka. Svako izlaganje sunčevoj svjetlosti povećava kumulativne učinke ultraljubičastog zračenja na vaše oči. Izlaganje UV zračenju povezano je s poremećajima oka kao što su makularna degeneracija, solarni retinitis, katarakta i pterigij.

Korištenje umjetnih zaslađivača učinit će vaše oči osjetljivijima na svjetlost

Činjenica: Ako koristite umjetna sladila, poput ciklamata, vaše oči mogu biti osjetljivije na svjetlost. Postoje i drugi čimbenici koji će učiniti vaše oči osjetljivijima na svjetlost. Oni uključuju antibiotike, oralne kontraceptive, lijekove za visoki krvni tlak, diuretike i lijekove za dijabetes.

Vježbe za vaše oči

Zašto se propisuju vježbe za oči?

Vaš liječnik vam može propisati vježbe za oči ako imate:

 • Poteškoće s fokusiranjem očiju za čitanje
 • Jedno oko koje ‘bježi’ prema van ili prema unutra
 • Nakon operacije
 • Ukrštene oči (strabizam)
 • Lijeno oko (ambliopija)
 • Dupli vid
 • Problem s percepcijom dubine (loš 3D vid)

Liječnici također mogu preporučiti vježbe za oči za stanja koja uključuju način na koji vaše oči rade zajedno. Ovi uvjeti mogu uzrokovati probleme kao što su:

 • Zamagljen vid
 • Naprezanje oka
 • Povećanu osjetljivost na svjetlo

Vježbe neće pomoći ako:

 • Imate disleksiju
 • Puno trepćete
 • Škiljite
 • Imate paraliziran očni mišić

Kako vježbati oči

Vježbe za oči osmišljene su kako bi ojačale očne mišiće, pomogle vam da se fokusirate, olakšale pokrete očiju i stimulirale centar za vid u vašem mozgu. Dok ih vježbate i prelazite na nove, naučit ćete kako kontrolirati svoje očne mišiće i vidjeti onako kako biste trebali. Vaš plan vježbanja ovisit će o nekoliko stvari, uključujući vašu dob i stanje očiju.

Evo nekoliko vježbi koje možete isprobati:

 • Pravilo 20-20-20
  Kada ste usredotočeni na zadatak, zastanite svakih 20 minuta kako biste se usredotočili na nešto što je udaljeno 20 stopa na 20 sekundi.
 • Prekid treptaja
  Manje trepćete kada ste usredotočeni na TV ili zaslon računala. Ako počnete primjećivati ​​suhe oči ili početak glavobolje, prestanite i pokušajte treptati normalnom brzinom.
 • Dlanovi za opuštanje
  Nježno stavite dlanove na zatvorene oči dok sve zaostale slike ne pocrne, oko 30 sekundi. Pazite da ne vršite pritisak na oči. Mitovi o vašim očima 01 - Očna poliklinika Medić Jukić
 • Zamislite veliki broj 8 okrenut na bok ispred vas
  Nekoliko puta ga polako ocrtajte očima. Zatim idite u drugom smjeru.
 • Prevrnite očima
  Pogledajte desno i lijevo nekoliko puta bez pomicanja glave. Zatim nekoliko puta pogledajte gore i dolje.
 • Blizu i daleko
  Ovo je dobro za ljude koji nose naočale. Skinite ih i držite palčeve u zraku, jedan blizu lica i jedan dalje. Svakih 2 sekunde fokusirajte se na bliži palac, zatim na dalji, malo preko sobe i nešto još dalje, na primjer preko puta.

Terapija vida

Vježbe za oči mogu biti dio terapije vida. Zamislite to kao fizikalnu terapiju za svoje oči. Vaš oftalmolog može vam dati plan terapije za vid kako bi poboljšao vaše vizualne vještine i promijenio način na koji vaš mozak tumači ono što vidite. Program također može uključivati ​​posebne leće, prizme, zakrpe, elektroničke mete ili ploče za ravnotežu.

Na primjer, vaše dijete može koristiti terapiju vida ako ima lijeno oko, slabiji vid na jednom oku jer više koristi drugo oko. Stanje obično počinje u djetinjstvu. Prvo, vaše dijete može dobiti naočale. Zatim će liječnik staviti flaster preko njegovog zdravog oka ili upotrijebiti kapi za oči kako bi zamaglio vid tako da se mora više oslanjati na lijeno oko. Vježbe također mogu natjerati mozak vašeg djeteta da vidi kroz slabije oko, što pomaže vratiti vid.

Ne zapostavljajte zdravlje svojih očiju i rezervirajte svoj termin za kompletan oftalmološki pregled u Poliklinici Medić, Jukić na vrijeme.

OSTALE OBJAVE

Naručite se za pregled

Za sva pitanja i konzultacije medicinski tim poliklinike i djelatnici stoje Vam na raspolaganju putem telefona 021 343 049 i 091 343 0491 te e-mail adrese ocna.poliklinika@gmail.com

Naručivanje za preglede
Scroll to Top