VITREKTOMIJA - Očna poliklinika Medić Jukić Split

VITREKTOMIJA (PPV)

Pars plana vitrektomija je vrsta očne kirurgije koja se koristi za liječenje problema mrežnice i staklastog tijela oka. To je kirurški postupak koji se izvodi u u lokalnoj ili općoj anesteziji, a kojim se uklanja staklovina i patološke promjene unutar oka.

U ovoj operaciji, ovisno o patologiji, oftalmolog može:

 • ukloniti krv u staklovini, potonule lećne mase ili potonulu umjetnu leću
 • odstraniti ožiljno tkivo ili membrane mrežnice ili žute pjege
 • pomoći popraviti mrežnicu koja se odvojila od očne stijenke (ablacija mrežnice)
 • ukloniti strano tijelo iz oka od ozljede
 • tretirati infekciju oka (endoftalmitis).

Kako ide postupak vitrektomije?

Vitrektomija se radi u operacijskoj dvorani Poliklinike Medić Jukić. Zahvat se izvodi u lokalnoj ili općoj anesteziji te ovisno o opsegu patologije može trajati od 30 minuta do 3 h.

Tijekom operacije, oftalmolog će napraviti mali rez na spojnici i bjeloočnici radi postavljanja troakara (radnih kanala) kroz koje će umetnuti instrumente u oko. Pomoću mikroskopa vidjeti će unutar vašeg oka te vitrektomom ukloniti staklovinu i patološke promjene radi kojih se izvodi operacija.VITREKTOMIJA 02 - Očna poliklinika Medić Jukić Split

Odstranjenu staklovinu potrebno je nadomjestiti sa silikonskim uljem, ringerovom otopinom, plinom ili zrakom. Mrežnicu je ponekad potrebno tretirati laserom ili smrzavati. Nakon uklanjanja troakara provodi se masaža bjeločnice. Stavlja se antibiotska mast i povez na oko.

Nakon operacije, biti ćete nadgledani dok se oporavljate od anestezije te poslije idete kući.

Koji je daljnji postupak nakon operacije vitrektomije?

Oftalmolog će vam propisati lijek koji pomaže oku da zacjeljuje na odgovarajući način i ublažiti nelagodu u očima. Bol je vrlo rijetka nakon vitrektomije, ali česti su osjećaji kao da vam je nešto u oku. To će nestati s lijekovima i vremenom.

Naš će vam liječnik nekoliko dana preporučiti stavljanje flastera na oku kako biste ga zaštitili te će vas uputiti kada se sigurno možete vratiti svojim redovitim aktivnostima.

Ako vam je u oko stavljen mjehurić zraka ili plina, možda ćete trebati držati glavu u položaju licem prema dolje određeno vrijeme, kako biste pomogli mrežnici da ostane u ispravnom položaju.

Oftalmolog će vam točno reći koliko dugo treba biti u tom položaju. Vrlo je važno slijediti ove upute za pravilno izlječenje.

Ne možete letjeti avionom, ići u planine ili roniti određeno vrijeme, sve dok mjehurić plina ne nestane.

Koji su sve rizici kod operacije vitrektomije?

Kao i sve operacije, vitrektomija ima rizike. Oni uključuju:

 • infekciju (endoftalmitis)
 • krvarenje
 • rupturu ili odignuće mrežnice
 • odignuće žilnice
 • povišen očni tlak
 • upalu spojnice, rožnice, žilnice
 • kataraktu ili zamućenje leće
 • oteklinu žute pjege.

 

Vitrektomija (PPV) je vrlo uspješan operativni zahvat pogotovo ako se izvrši na vrijeme.

Specijalisti oftalmolozi Poliklinike Medić Jukić vitrektomiju preporučuju uz detaljne oftalmološke preglede i u skladu sa cjelokupnim stanjem vašeg organizma.

VITREKTOMIJA 01 - Očna poliklinika Medić Jukić Split

OSTALE OBJAVE

Naručite se za pregled

Za sva pitanja i konzultacije medicinski tim poliklinike i djelatnici stoje Vam na raspolaganju putem telefona 021 343 049 i 091 343 0491 te e-mail adrese ocna.poliklinika@gmail.com

Scroll to Top
Malcare WordPress Security