Utjecaj zime na vaše oči - Očna poliklinika Medić Jukić

Utjecaj zime na vaše oči

Zima donosi neke od najpopularnijih blagdana u godini, ali i ekstremne temperature i oborine. Bilo da volite zimu zbog njezinih svečanosti ili ju ne volite zbog vremena, morate poduzeti korake da se zaštitite od potencijalnih opasnosti zimskih uvjeta.

Iako se vjerojatno sjetite opreznije voziti i dobro se odjenuti prije izlaska van, možda ćete previdjeti sezonske prijetnje zdravlju vaših očiju. Ove opasnosti često izgledaju manje očite od zaleđene ceste ili hladnog jutra, ali problemi sa zdravljem očiju mogu biti jednako opasni.

1. SUHOĆA

Utjecaj zime na vaše oči 01 - Očna poliklinika Medić Jukić

Hladni vanjski i grijani zrak u zatvorenom prostoru često imaju manje vlage od ostalih okruženja. Zimi možete osjetiti suhu kožu, ispucale usne i suhe oči zbog ove niske vlažnosti. Hladni zimski vjetrovi također mogu isušiti oči.

Kako biste smanjili sposobnost isušivanja zimskog zraka, ostanite hidrirani i povećajte unos omega-3. Možda ćete također htjeti pokrenuti ovlaživač zraka u svom domu kako biste poboljšali kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru.

2. VIŠAK SUZA

 

Dok neki ljudi osjećaju nedostatak suza zimi, drugi imaju suprotan problem. Prekomjerno suzenje može se pojaviti zbog hladnog zraka, vjetra ili sezonskih alergija. Obratite pažnju.

Ako vam oči počnu suziti kada izađete van ili kada puše vjetar, nosite sunčane ili zaštitne naočale kako biste zaštitili oči. Ako osjetite prekomjerno suzenje u zatvorenom prostoru, provjerite imate li neku alergiju. Ako ne možete utvrditi uzrok suzenja očiju ili ako tretmani bez recepta nemaju učinka, osobito ako vam utječe na vid, posjetite specijalista oftalmologa u Poliklinici Medić Jukić.

3. OSJETLJIVOST NA SVJETLO

 

Zimsko nebo može izgledati mračno i tmurno, ali snijeg i led stvaraju mnoge reflektirajuće površine koje mogu dramatično povećati količinu svjetlosti. Ako imate osjetljive oči, možda ćete osjetiti još više treptanja, nelagode i drugih simptoma na jakom zimskom svjetlu.

Neki pojedinci razviju novu osjetljivost na svjetlo tijekom zime zbog stanja poznatog kao “snježna sljepoća”. Uvijek zaštitite oči kada idete van na dulje vrijeme, uključujući šetnju, lopatanje snijega ili obavljanje drugih rutinskih aktivnosti.

4. CRVENILO

Utjecaj zime na vaše oči 04 - Očna poliklinika Medić Jukić

Oštri zimski uvjeti mogu uzrokovati crvenilo, osjetljivost i upalu u području oko očiju. Možda imate natečene kapke ili promjenu boje samog oka. Također možete primijetiti grčenje kapaka ili tikove ako vam oči postanu posebno nadražene.

Ovo crvenilo može biti posljedica suhog oka, sezonskih alergija ili snježnog sljepila. Kako biste smanjili nelagodu upaljenih očiju, stavite hladan oblog poput vlažne krpe za pranje i uzmite lijek protiv bolova koji se može kupiti bez recepta. Ako simptomi potraju, posjetite očnog liječnika kako biste utvrdili uzrok iritacije.

5. OPEKLINE

 

Kada zamišljate opekline od sunca, vjerojatno zamišljate crvenilo i mjehuriće na koži, ali dugotrajno izlaganje svjetlu može oštetiti i vaše oči. Opekline očiju i snježna sljepoća često se javljaju istovremeno. Ako primijetite povećanje osjetljivosti na svjetlo, vaše oči su možda pretrpjele UV oštećenje, osobito ako osjećate svrbež ili bol.

Najranjiviji ste na UV oštećenja kada sudjelujete u aktivnostima na otvorenom na velikim visinama. Ako uživate u zimskim sportovima kao što su skijanje i sanjkanje, uvijek nosite zaštitu za oči. Ako osjetite simptome opeklina oka, posjetite oftalmologa. Liječenje može smanjiti vašu akutnu nelagodu i smanjiti rizik od dugotrajnih komplikacija, uključujući gubitak vida i makularnu degeneraciju.

6. PROMJENE VIDA

 

Dok su mnogi zimski zdravstveni problemi s očima posljedica povećane svjetlosti ili smanjene vlažnosti, također možete doživjeti probleme s očima uzrokovane niskom temperaturom. Ekstremno niske temperature uzrokuju sužavanje krvnih žila u i oko očiju, a to sužavanje može uzrokovati trenutne promjene vida, kao što su zamućenje i dvostruki vid. Ove promjene će se najvjerojatnije dogoditi ako ostanete vani dulje vrijeme na temperaturama koje su znatno ispod nule.

Ako primijetite promjene vida dok ste vani na hladnoći, prijeđite na toplo mjesto što je prije moguće. Ako vam se normalan vid ne vrati nakon 30-ak minuta, potražite liječničku pomoć. Dok će neki zdravstveni problemi s očima nestati s porastom temperature, drugi mogu postati neugodniji i potencijalno opasniji bez liječničke pomoći.

Zima i liječenje suhih očiju

 

Možda budete morali koristiti kombinaciju više tretmana kako biste vidjeli najbolje rezultate:

Umjetne suze

 

Umjetne suze su u stvari metoda vraćanja prirodne vlage očima. Dostupni su u slobodnoj prodaji u većini drogerija. Ako nosite kontaktne leće, provjerite jeste li kupili opciju prilagođenu njima. Pokušajte nanijeti umjetne suze nekoliko puta tijekom dana (obično do šest puta). Ne zaboravite pažljivo pročitati naljepnicu na kapima za oči jer ako kapi sadrže konzervanse, njihova češća primjena bi mogla iritirati vaše oči. Ako vam se umjetne suze trebaju više od šest puta dnevno, možda ćete morati razgovarati sa svojim liječnikom o liječenju suhih očiju na recept.

Masti za oči

 

Masti za oči koje se mogu kupiti bez recepta mogu pomoći u liječenju suhih očiju. One su u stvari gušće nego kapi za oči i obično se nanose na unutarnju donju liniju trepavica. Kako su gušće, idealno bi bilo da nanesete masti za oči prije spavanja. Ovo znatno smanjuje vjerojatnost da bi vam masti za oči mogle zamagliti vid. Većinu masti za oči možete kupiti u ljekarnama. Mnoge su označene kao “PM” masti.

Unutarnji ovlaživači zraka

Utjecaj zime na vaše oči 05 - Očna poliklinika Medić Jukić

Ključni čimbenik koji doprinosi zimskoj suhoći očiju je grijanje u zatvorenom prostoru. Iako se svakako ne biste trebali smrzavati u ime borbe protiv suhih očiju, možete koristiti unutarnji ovlaživač zraka kako biste vratili malo vlage u zrak.

Nekoliko stvari o ovlaživačima zraka: imperativ je da ih držite čistima i podalje od malih ruku.

Vlaga u ovlaživačima može prirodno privući plijesan i bakterije, što vaš inače koristan ovlaživač zraka može pretvoriti u plodno tlo za bolesti. Redovito ih čistite kako proizvođač predlaže kako se to ne bi dogodilo. Također, grijani ovlaživači zraka mogu ozlijediti i opeći mališane koji bi ih slučajno mogli prevrnuti ili posegnuti za njima. Pobrinite se da svoj ovlaživač zraka postavite na sigurno mjesto u svom domu.

Topli oblozi

 

Ako su vam oči jako nadražene i crvene, primjena toplih obloga može pomoći u smanjenju crvenila i nelagode. Namočite krpu za pranje u toploj vodi i nanesite na oči oko 10 minuta da ih umirite i odmorite.

Sprječavanje suhoće očiju zimi

 

Evo nekoliko načina na koje možete smanjiti simptome suhog oka ove zime:

• Izbjegavajte korištenje sušila za kosu, osobito kada vam sušilo puše izravno u oči. Umjesto toga ostavite kosu da se osuši na zraku.

• Neka vaš dom bude hladniji koliko možete tolerirati kako biste smanjili korištenje grijača.

• Razmislite o dodavanju omega-3 masnih kiselina u svoju prehranu. Oni mogu pomoći u smanjenju suhoće oka (plus, općenito su dobri za vas). Možete uzimati i dodatke prehrani, ali prije početka se posavjetujte sa svojim liječnikom.

• Nosite naočale kada izlazite van. To će vam pomoći da zaštitite oči od vjetra koji suši tijekom zime.

OSTALE OBJAVE

Naručite se za pregled

Za sva pitanja i konzultacije medicinski tim poliklinike i djelatnici stoje Vam na raspolaganju putem telefona 021 343 049 i 091 343 0491 te e-mail adrese ocna.poliklinika@gmail.com

Naručivanje za preglede
Scroll to Top