Što vam vaše oči mogu otkriti o vašem zdravlju - Očna poliklinika Medić Jukić

Što vam vaše oči mogu otkriti o vašem zdravlju?

Da li se ikada pogledate u ogledalo i primijetite crvenilo vaših očiju, suhe su vam ili vas peckaju? Ponekad je hladni oblog i odlazak u ljekarnu sve što vam treba. No ako se stanje nastavi uvijek je nužno obratiti se specijalistu oftalmologu.

Kako možete uočiti razliku? Ako primijetite da stanje traje i do nekoliko dana te da vam na bilo koji način utječe na svakodnevicu i otežava ju, to je tihi alarm na kojeg ne smijete tek odmahnuti rukom.

Crvenilo

Što vam vaše oči mogu otkriti o vašem zdravlju 02 - Očna poliklinika Medić Jukić

Crvenilo oka vjerojatno je jedan od najčešćih problema očiju. Crveno oko s mrljom krvi na bijelom dijelu oka može izgledati jako zastrašujuće, ali obično je to samo modrica ispod površine oka. Mi to zovemo subkonjunktivno krvarenje. Najčešće nestane u nekoliko tjedana, no uvijek valja obratiti pažnju.

Ako su oba oka crvene, svrbe vas i suze, to bi moglo upućivati na alergiju. Ovi simptomi obično su uzrokovani sezonskim alergijama, ali mogu značiti i da ste alergični na proizvod koji ste koristili. Antihistaminske kapi za oči trebale bi zaustaviti svrbež.

Roze oči

Vaš liječnik to može nazvati akutnim konjunktivitisom. Oči ili oko vas svrbe, crvene su, a i curi bijeli ili žuti iscjedak. Najčešće je riječ o virusnom konjunktivitisu. Može početi na jednom oku i prijeći na drugo oko.

Ako mislite da ga imate, nazovite svog liječnika kako biste bili sigurni. Može biti vrlo zarazno, stoga često perite ruke i nemojte dijeliti ručnike. Neka stanja, poput bolesti suhog oka ili infekcije oka, uvelike nalikuju ružičastom oku. Naš specijalist oftalmolog će znati razliku i kako pristupiti liječenju.

Suho oko

 

Za ovaj uobičajeni problem okrivite svoju okolinu, hormonalne promjene ili svoju dnevnu rutinu. Ljudi koji dulje vrijeme gledaju u računalo, mobitele, knjige ili TV mogu pred kraj dana osjećati nelagodu u očima, jer ne trepću dovoljno.

Nekoliko puta dnevno navlažite oči umjetnim suzama. Posjetite specijalista oftalmologa ako to ne uspije. Neka stanja, poput određenih oblika artritisa, povezana su sa suhim očima. To mogu uzrokovati i drugi lijekovi koje uzimate.

Crvene kvržice na kapku

 

Vaše oči prirodno proizvode ulje. Ako se lojne žlijezde začepe, mogu uzrokovati infekciju u folikulima trepavica. Rezultat? Bolna, crvena, hrapava kvrga na vašem kapku. Kako biste ublažili bol, stavite topli, vlažni oblog na najnježniji dio kvržice pet ili šest puta dnevno. Trepavice možete oprati i jednom dnevno s nekoliko kapi šampona za bebe i vrućom vodom. Možda će vam trebati antibiotik, steroidna mast ili čak operacija za dreniranje lezije.

Trzanje očiju

 

Trzanje očnih kapaka je uobičajeno i neugodno, ali obično nije ozbiljno. Zove se miokimija kapaka. Najčešće nema određenog uzroka i prolazi sam od sebe. To može biti povezano s unosom kofeina, stresom ili premalo sna. Rješenje: napravite jednostavne promjene načina života. Posjetite svog oftalmologa ako imate trzaje duže od tjedan dana ili ako vam se drugi dijelovi lica počnu trzati. Rijetko, ali može biti nešto ozbiljnije.

Naprezanje oka

Što vam vaše oči mogu otkriti o vašem zdravlju 01 - Očna poliklinika Medić Jukić

Kada cijeli dan buljite u ekrane, oči vam se znaju umoriti. Odmorite se s pravilom 20/20/20. Gledajte u objekt udaljen najmanje 20 metara na 20 sekundi svakih 20 minuta. Još jedan uzrok naprezanja očiju? Mogle bi biti samo suhe oči. Pokušajte s umjetnim suzama. Još uvijek nema olakšanja? Možda će vam trebati naočale, pogotovo ako ste stariji od 40 godina.

Spuštene oči

 

Kako starite, tanko tkivo vaših kapaka može izgledati kao da ima kapuljaču. To je normalno, sve dok se događa na oba oka. Nazovite specijalista oftalmologa što prije ako vam se jedan ili oba očna kapka spuste prema ili iznad zjenice. Mogli biste imati ozbiljnije stanje.

Ne vidite sitna slova

 

Jesu li jelovnici izazov za vas? Ako imate više od 40 godina, to je potpuno normalno. U toj dobi se svačije oči počinju mijenjati zbog nečega što se zove prezbiopija. Naočale za čitanje, bifokalne i progresivne leće često pomažu.

 

Zaključak: nazovite svog specijalista oftalmologa ako vam se nešto ne čini kako treba s očima. Ako imate 40 ili više godina, vjerojatno će vam predložiti pregled za provjeru bolesti koje možda nemaju očite simptome. Neki od njih, poput glaukoma ili bolesti mrežnice, mogu dovesti do sljepoće.

Dobivanje sveobuhvatnog očnog pregleda posebno je važno ako imate obiteljsku anamnezu ili temeljno stanje koje bi moglo povećati rizik od očne bolesti. Kako biste održali vaše oči zdravima, ne zaboravite na pranje vašeg lica.

3 razloga zašto je pranje lica dobro za vaše oči

 

Svakodnevno pranje lica nije samo korisno za zdravu kožu, već i za zdrave oči. To je jednostavna svakodnevna navika koja uklanja prljavštinu, bakterije i strane čestice koje dospijevaju na površinu kože. I iako se to može činiti kao rutinski zadatak, preskakanje vašeg noćnog čišćenja može dovesti do prekomjernog rasta bakterija na licu i kapcima. To može dovesti do oticanja kapka, crvenila oka, pa čak i određenih infekcija. No, vaša prva linija obrane je pravilna higijena.

Evo 3 razloga zašto je pranje lica dobro za oči:

1. Sprječava iritaciju i upalu od šminke

 

Kasno je navečer, iscrpljeni ste, a zadnje što želite je oprati maskaru. Znamo da je loše za našu kožu spavati sa šminkom, ali jeste li znali da to može biti štetno i za vaše oči? Za razliku od ostatka vašeg lica, oči su posebno ranjive i osjetljive. Kada spavate našminkani, prljavština ostaje na licu, čime se bakterijama lakše lijepiti za nešto. Zauzvrat, ovaj rast bakterija može dovesti do iritacije oka, upale i infekcija oka.

2. Smanjuje stopu infekcija oka

Što vam vaše oči mogu otkriti o vašem zdravlju 05 - Očna poliklinika Medić Jukić

Loša higijena lica također olakšava širenje infekcije. Dakle, za one koji se ne šminkaju, noćno pranje lica i dalje je važno za zdravlje očiju. Dok manevriramo tijekom dana, naše lice je izloženo mnogim kemikalijama, prljavštini i bakterijama. Sve to može ući u oko kroz kapak i prodrijeti u površinu oka. Na primjer, prljavština iz vrta, prljava odjeća iz teretane ili prašina iz ureda mogu uzrokovati crvenilo, upalu ili infekcije. Pranje lica i kapaka noću može ukloniti one kemikalije, prljavštinu i bakterije koje su se zakačile za vaše lice tijekom dana.

3. Uklanja strane čestice oko oka

 

Strane čestice, koje uđu u oko, često se uklanjaju prirodnim mehanizmima čišćenja oka (tj. suze i treptanje). Međutim, neke strane čestice žive na površini kože i mogu uzrokovati iritaciju, crvenilo ili upalu očiju. I ovdje je pranje lica bitno kako bi se spriječilo unošenje bakterija od ulaska u oči.

Stoga, bez obzira radi li se o opuštajućem danu na plaži ili bučnoj noći u gradu, zaštitite zdravlje očiju i operite lice. I vaše ruke također! Čak i najmanji postupci mogu promijeniti vaše zdravlje i dobrobit.

OSTALE OBJAVE

Naručite se za pregled

Za sva pitanja i konzultacije medicinski tim poliklinike i djelatnici stoje Vam na raspolaganju putem telefona 021 343 049 i 091 343 0491 te e-mail adrese ocna.poliklinika@gmail.com

Naručivanje za preglede
Scroll to Top