Dobna granica za lasersko skidanje dioptrije - Očna poliklinika Medić Jukić

Dobna granica za lasersko skidanje dioptrije

Jeste li već razmišljali o laserskom skidanju dioptrije, ali ste se i pitali koja je dobna granica za lasersko skidanje dioptrije?

Ova vrsta postupka korekcije vida odlična je alternativa za one kojima je jednostavno dosta svakodnevnog suočavanja s naočalama i kontaktnim lećama. Lasersko skidanje dioptrije također je isplativ način za dugoročnu uštedu novca. Zamislite sve te naočale i kontaktne leće koje više nećete morati kupovati.

Lasersko skidanje dioptrije dostupno je različitim dobnim skupinama kako bi se pomoglo u ispravljanju uobičajenih očnih stanja kao što su astigmatizam, dalekovidnost (hiperopija) i kratkovidnost (miopija).

Koja je prava dob za lasersku operaciju oka?

 

Liječenje se općenito nudi onima koji su navršili 18 godina, ali ne i mlađima. Razlog leži u činjenici da kako rastemo tako nam se mijenja i dioptrija. Nije stabilna.

Laserska kirurgija oka osmišljena je za promjenu vaše dioptrije preoblikovanjem vaše rožnice kako bi svjetlost ušla u oko na ispravan način kako bi se vaš vid poboljšao. Liječenje bi bilo uzaludno ako postoji velika vjerojatnost da će se vaša dioptrija ponovno promijeniti.

Međutim, za nekoga tko ima dioptriju u plusu (možete jasno vidjeti samo objekte u daljini bez oslanjanja na vizualnu pomoć), trebali biste biti stariji od 35 godina da biste bili uzeti u obzir za lasersko liječenje.

Ne postoji gornja dobna granica kada je riječ o laserskom tretmanu očiju, međutim, o tome će odlučiti specijalist oftalmolog, nakon što procijeni zdravlje vaših očiju i debljinu vaše rožnice. Kako starimo, veća je šansa za razvoj očnih bolesti kao što su:Dobna granica za lasersko skidanje dioptrije 01 - Očna poliklinika Medić Jukić

Ova stanja povezana s dobi značila bi da laserska operacija oka ne bi bila moguća. Međutim, za neke od njih, poput katarakte, postoje alternativni tretmani za vraćanje vida u mladenačko stanje. Operacija leće bila bi opcija koju treba razmotriti, gdje se možete boriti protiv problema vida na daljinu i čitanja.

Najbolje vrijeme za lasersko skidanje dioptrije je u dobi od 18 do 40 godina, pod uvjetom da je zdravlje vaših očiju u dobrom stanju, odgovarajuća debljina rožnice i da se vaš dioptrija nije promijenila u razdoblju unutar dvije godine.

Dob može utjecati na vašu kandidaturu za LASIK operaciju oka, ali to nikako nije uvijek primjenjivo. Zapravo, ne postoji određena dob za LASIK operaciju oka. Većina LASIK očnih kirurga, međutim, neće izvesti zahvat na osobama mlađim od 18 godina jer se vid stalno mijenja u ranoj odrasloj dobi. Kao što smo i ranije spomenuli. Općenito, prosječna dobna skupina za LASIK je između 20 i 40 godina.

LASIK dobne granice

 

LASIK: 18-24

Iako se LASIK može primjenjivati za osobe od 18 godina, možda bi bilo najbolje pričekati još nekoliko godina. Do 24. godine naš se vid nastavlja mijenjati, pa se rijetko događa da će LASIK očni kirurg za širu javnost preporučiti zahvat mlađima od 25 godina. Osobe u vojsci, policijskim snagama i profesionalnim sportašima mogu dobiti posebnu preporuku s obzirom na vrstu posla kojeg obavljaju. Specijalisti oftalmolozi u Poliklinici Medić Jukić svakom pristupaju individualno.

LASIK: 25-40

Općenito govoreći, većina LASIK očnih kirurga slaže se da je 25-40 godina idealan raspon godina za kandidaturu za LASIK operaciju oka iz nekoliko razloga. Do 25. godine, recepti za naočale i kontaktne leće najvjerojatnije su se stabilizirali. Stabilan recept jedno je od obilježja dobrog kandidata za LASIK. Prije navršene 25. godine vaš se recept još uvijek može mijenjati.

LASIK: 40–55

Čak i ako ste bili dovoljno sretni da imate savršen vid za cijeli život, vjerojatnije je da ćete nakon 40. godine posegnuti za naočalama za čitanje. To ne znači da se nećete smatrati dobrim LASIK kandidatom. Ako ste nepušač dobrog zdravlja i nemate povijest zdravstvenih problema, imate dobre šanse da vam vaš LASIK očni kirurg da zeleno svjetlo za zahvat. Obiteljska anamneza poremećaja rožnice, glaukoma i dijabetesa također se razmatraju za ovu dobnu skupinu.

LASIK: 56 i više

Ne postoji gornja granica koja sprječava starije osobe da se podvrgnu LASIK operaciji oka, ali mnogi čimbenici moraju se uzeti u obzir prije nego što se odrasla osoba odobri kao kandidat. Katarakta, stanje oka koje najčešće pogađa starije osobe, jedan je od razloga zašto se netko u ovoj dobnoj skupini smatra neprikladnim. Ako ste navršili 60 godina i nemate kataraktu, još uvijek biste se mogli smatrati dobrim kandidatom. Ako se katarakta razvila, to postaje prioritet za kirurško liječenje, ali ne isključuje pacijenta iz budućih LASIK-a ili drugih operacija refrakcijske leće. Također, uvijek je važno specijalistu oftalmologu napomenuti uzimate li i koje sve lijekove.

LASIK vam može koristiti u bilo kojoj dobi

 

Dobro cjelokupno zdravlje, obiteljska medicinska povijest i stabilan recept (nepromijenjena dioptrija unutar dvije godine) najvažniji su čimbenici u kandidaturi za LASIK operaciju oka. Posavjetujte se s jednim od naših specijalista oftalmologa narudžbom na termin kako biste saznali je li LASIK pravi izbor za vas!Dobna granica za lasersko skidanje dioptrije 03 - Očna poliklinika Medić Jukić

Ponovimo, vaš vid mora biti stabilan i vaše oči moraju biti dobrog zdravlja. Bolesnici s kataraktom ili s refrakcijskim greškama koje su preozbiljne da bi se ispravile LASIK postupcima ne bi bili prihvatljivi za operaciju. Također, u nekim slučajevima, pacijenti mogu biti u dobi u kojoj je mogućnost razvoja katarakte veća, zbog čega je nekim pacijentima preporučljivo da razmotre alternativni postupak kao što je refraktivna izmjena leće (RLE) ili da pričekaju do operacije katarakte. Međutim, naši LASIK kirurzi često liječe pacijente u 50-im, 60-im i više godina sve dok ispunjavaju standardne zahtjeve za kandidaturu. Vaše cjelokupno zdravlje je obično najbolji odlučujući čimbenik – a ne dob.

Važno je napomenuti da je LASIK dizajniran za ispravljanje vida na jednoj udaljenosti – pa ako se odlučite za LASIK za korekciju vida na daljinu, vjerojatno ćete i dalje morati nositi naočale za čitanje nakon operacije. Mnogi pacijenti biraju ‘LASIK monovision’, ispravljajući jedno oko za daljinu i jedno oko za čitanje. Alternativne opcije za operaciju korekcije vida koje bi mogle biti prikladnije za pacijente u njihovim 50-im i 60-im godinama uključuju KAMRA™ uložak rožnice ili zamjenu refrakcijske leće. Vaš kirurg će moći procijeniti zdravlje vaših očiju i ciljeve na konzultacijama.

U Poliklinici Medić Jukić imamo zaista veliko iskustvo uspješnih laserskih operacija vida. Individualan i profesionalan pristup u kojem pratimo svakog našeg pacijenta od početka do kraja tome uvelike pridonosi. Naravno, važno je i da pacijent ozbiljno pristupi liječenju i provodi liječničke upute za vrhunski rezultat.

OSTALE OBJAVE

Naručite se za pregled

Za sva pitanja i konzultacije medicinski tim poliklinike i djelatnici stoje Vam na raspolaganju putem telefona 021 343 049 i 091 343 0491 te e-mail adrese ocna.poliklinika@gmail.com

Naručivanje za preglede
Scroll to Top