kapi za oči - Očna poliklinika Medić Jukić

Bojite se koristiti kapi za oči?

Savjeti za djecu i odrasle

Ako vam od pomisli na korištenje kapi za oči zadrhte ruke, a srce ubrza, niste sami. Mnoga djeca i odrasli zahtijevaju kapi za oči na recept na dnevnoj bazi, no rijetki ga koriste. Učenje pravilne tehnike prvi je korak, ali nekim pacijentima je potrebna dodatna pomoć u upravljanju svojim strahovima.

Evo nekoliko savjeta specijalista oftalmologa za ublažavanje anksioznosti zbog kapi za oči i poboljšanje uspjeha njihovog korištenja.

Da, zaista morate koristiti svoje kapi za oči

kapi za oči 01 - Očna poliklinika Medić Jukić

Kapi za oči mogu pomoći u liječenju nekih očnih stanja kao što su uveitis, bolest suhog oka i glaukom. Oftalmolozi također propisuju kapi kako bi spriječili i liječili infekcije te potaknuli zacjeljivanje nakon operacije oka, kao i za širenje zjenica ili anesteziju tijekom opsežnog pregleda oka.

Ponekad tjeskoba, nesigurne ruke i drugi izazovi sprječavaju pacijente svih dobnih skupina da unesu točnu količinu lijeka u svoje oči.

U najgorem slučaju, izostanak potrebnih kapi za oči, kod pacijenata koji imaju glaukom ili uveitis, može značiti rizik od trajnog gubitka vida.

Neredovito korištenje kapi za oči nakon operacije također može ugroziti vaše zdravlje.


Za postoperativne pacijente, nekorištenje protuupalnih i antibiotskih kapi moglo bi rezultirati odgođenim cijeljenjem ili ozbiljnim infekcijama.

Savjeti za davanje kapi za oči djeci


Prije nego što počnete, pregledajte upute kako na ispravan način koristiti kapi za oči kako biste to mogli učiniti sigurno i učinkovito.

Budite iskreni prema djeci. Većina kapi malo peče, osobito nakon operacije, i važno je zadržati djetetovo povjerenje.

Nađite partnera da vam pomogne. Jedna osoba može obuzdati dijete dok druga stavlja kapi.

Djelujte opušteno. Mlađa djeca će pratiti vaše znakove i govor tijela.

Uđite brzo s velikom silom za nekooperativnu djecu; cjenkanje može povećati tjeskobu i kod roditelja i kod djeteta, a nevoljko dijete vjerojatno neće biti “spremno”.

Ako dijete ne želi otvoriti oči, neka legne i stavite lokvicu kapi u unutarnji kut oka. Zatim s dvije ruke razdvojite gornji i donji kapak kako biste pomogli da lijek uđe.

Ako dijete dobro spava, možete nježno nanositi kapi tijekom drijemanja ili noću.

Ako ste zabrinuti zbog pretjeranog uzimanja lijekova, budite uvjereni da je općenito sigurno ako više od potrebnog broja kapi uđe u oko. Količinu koja se apsorbira možete smanjiti i pritiskom prsta na unutarnji kut između oka i nosa nakon primjene kapi.

Pitajte svog liječnika je li dostupna alternativa na bazi masti. Zagrijte tubu u džepu ili ruci nekoliko minuta, a zatim istisnite količinu veličine graška na očnu jabučicu ili unutar kapaka.

Predškolci i djeca osnovnoškolskog uzrasta često su najteži pacijenti. Oni su dovoljno stari da shvate što se događa, ali nisu dovoljno zreli da razumiju. Djeca i tinejdžeri s posebnim potrebama, uključujući autizam ili poremećaje senzorne obrade, mogu se najviše boriti.

Kako odrasli mogu prevladati strah od kapi za oči?


Odrasli se bore s nekoliko različitih vrsta anksioznosti kod korištenja kapi za oči. Neki ne vole osjećaj kapi u oku i osjećaju gađenje kada ih nanose. Drugi se brinu da im kapi neće dospjeti u oko ili da će ubaciti više nego što je potrebno.

Savjeti za kapi za oči za anksiozne odrasle osobe


Naučite kako pravilno umetnuti kapi za oči kako biste to mogli učiniti sigurno i učinkovito.

Zabrinuti ste zbog manipuliranja bocom?

Lezite ili nagnite glavu unatrag koliko vam je udobno. kapi za oči 02 - Očna poliklinika Medić Jukić

Držite bočicu kapi za oči palcem i prva dva prsta.

Ostala dva prsta ruke stavite na nos radi stabilnosti, a zatim istisnite kap u oko.

Ako loše ciljate, zatvorite oko i stavite kapljicu u unutarnji kut, a zatim nježno trepnite dok ne osjetite da se kap kotrlja u oko.

Ako ste zabrinuti da nećete znati jesu li kapi dospjele u vaše oko, držite bočicu u hladnjaku kako bi lijek bio hladan, što će vam pružiti bolji osjećaj kada kap padne na oko.

Ako se bojite da će vam lijek „iskočiti“ iz oka ili se otkotrljati niz obraz, znajte da svaka kap sadrži oko 10 puta više lijeka nego što može stati u suzni film. Ono što vjerojatno osjećate je višak koji vašem tijelu nije potreban.

Ako ovi prijedlozi nisu dovoljni da ublaže vaše strahove, zatražite pomoć od našeg specijalista oftalmologa.

Savjet više – kako vam kapi za oči mogu pomoći kod predugog boravka ispred zaslona monitora


Obično trepnemo oko 15-20 puta u minuti. To ravnomjerno raspoređuje suze po vašim očima, što ih sprječava da postanu suhe i nadražene. No znanstvena istraživanja pokazuju da ljudi trepću upola manje kad čitaju ili gledaju televiziju. Također, kontrast teksta u odnosu na pozadinu, odsjaj i titranje s digitalnih zaslona mogu biti zamor za vaše oči.

Spriječite naprezanje očiju upotrebom umjetnih suza/kapi za oči koje će vam pomoći da vaše oči ostanu vlažne.

Suhoća očiju može biti izrazito iritantna i smetati vam u vašoj svakodnevici.

Naravno, kapi za oči ne možete koristiti vječno i treba znati kako ih koristiti te koliko dugo. Izuzetno je važno da se uvijek prije svega posavjetujete sa specijalistom oftalmologom. Oni su tu kako bi vam pružili i stručan savjet te vas uputili u procedure korištenja određenih proizvoda, pa tako i kapi za oči.

Više savjeta i informacija potražite u Poliklinici Medić Jukić

OSTALE OBJAVE

Naručite se za pregled

Za sva pitanja i konzultacije medicinski tim poliklinike i djelatnici stoje Vam na raspolaganju putem telefona 021 343 049 i 091 343 0491 te e-mail adrese ocna.poliklinika@gmail.com

Scroll to Top
Malcare WordPress Security