Sigurnosni savjeti za šminkanje očiju - Očna poliklinika Medić Jukić

Sigurnosni savjeti za šminkanje očiju

Slijedite ove osnovne korake kako biste zaštitili oči dok koristite šminku. Ako imate pitanja o svojoj kozmetičkoj rutini, ili ako imate stanje oka koje zahtijeva posebnu njegu, obratite se našim specijalistima oftalmolozima. Tim Poliklinike Medić Jukić tu je za sva vaša pitanja i brigu o zdravlju vaših očiju.

Donosimo vam nekoliko savjeta o kojima treba voditi računa prilikom nanošenja preparativne i dekorativne kozmetike oko očiju:

 

 • Koristite samo kozmetiku koja je namijenjena za područje oko očiju. Izbjegavajte proizvode koji sadrže neprovjerene ili jake kemikalije. Sigurnosni savjeti za šminkanje očiju 01 - Očna poliklinika Medić Jukić
 • Bacite šminku za oči nakon tri mjeseca i nabavite nove proizvode. Bakterije koje uzrokuju infekciju lako rastu u kremastoj ili tekućoj šminki za oči.
 • Ako razvijete infekciju oka, poput ružičastog oka, odmah bacite svu šminku za oči i nemojte koristiti šminku za oči dok infekcija ne nestane.
 • Nikada ne dijelite šminku za oči, čak ni s obitelji ili bliskim prijateljima.
 • Prilikom uzorkovanja šminke u trgovinama koristite samo svježe aplikatore i uzorke koje nije kontaminiralo više korisnika. Najsigurniji izbor je potpuno izbjegavati uzorke iz trgovine.
 • Uvedite samo jednu novu šminku ili proizvod za njegu očiju odjednom, pogotovo ako ste skloni alergijskim reakcijama. Nemojte dodavati novi proizvod dok ne znate da ne reagirate na prvi.

Ako primijetite alergijsku reakciju na šminku:

 

 • Saznajte koji su sastojci kako biste na njih mogli pripaziti kupujući i druge proizvode.
 • Obavijestite svog liječnika.
 • Prije nanošenja šminke, provjerite jesu li vam lice i kapci vrlo čisti.
 • Uvijek nanesite šminku izvan linije trepavica, dalje od oka, kako biste izbjegli blokiranje lojnih žlijezda gornjeg ili donjeg kapka. Ove žlijezde luče ulje koje štiti površinu oka.
 • Nikada se ne šminkajte dok ste u vozilu u pokretu.
 • Ako su vam trepavice skupljene maskarom ili nekim drugim proizvodom, nemojte koristiti ništa oštro za razdvajanje trepavica. Na ovaj način možete lako bocnuti ili izgrebati oko.
 • Uklonite svu šminku s očiju navečer prije spavanja, posebno maskaru koja se može zalijepiti za trepavice. Ako se ne ukloni pravilno, šminka za oči može izazvati iritaciju. U jednom primjeru, 50-godišnja žena koja je spavala s maskarom više od 25 godina razvila je neugodne crne kvržice ispod očnih kapaka, što je dovelo do folikularnog konjunktivitisa.
 • Ako ste nedavno imali operaciju oka, nemojte se šminkati oko oka dok vam oftalmolog ne kaže da je to sigurno učiniti. Kada se ponovno počnete šminkati, nabavite svježu, novu šminku kako biste izbjegli moguće infekcije.

Izbjegavajte svjetlucavu šminku za oči

 

Budite oprezni s metalik, svjetlucavim puderom ili drugom šminkom. Šljokice mogu pasti u oko, ući u suzni film i iritirati vaše oči. Šminka sa šljokicama čest je uzrok iritacije ili infekcije rožnice, posebno kod osoba koje nose kontaktne leće. Veće šljokice u šminki mogu izgrebati oko, slično kao da vam pijesak ili prljavština uđu u oči.

Nanošenje umjetnih trepavica

Sigurnosni savjeti za šminkanje očiju 02 - Očna poliklinika Medić Jukić

Ekstenzije trepavica mogu se obaviti sigurno, ako ih nanosi profesionalac. Većina ekstenzija trepavica postavlja se pincetom i posebno formuliranim, polutrajnim ljepilom. Tu su i magnetske trepavice, koje se nanose olovkom za oči u kojoj se nalaze sitne magnetske čestice.

I magnetske i zalijepljene trepavice mogu iritirati osjetljivu kožu oko očiju ili uroniti u oko i izgrebati rožnicu ako se ne nanose dobro. Kako biste smanjili vjerojatnost ovih mogućih komplikacija, nosite umjetne trepavice samo u posebnim prilikama i svakako to povjerite profesionalcima. Ako osjetite bilo kakvu nelagodu, odmah posjetite oftalmologa.

Kako ukloniti šminku s područja oko očiju

 

 • Vazelin je vrlo učinkovito sredstvo za skidanje šminke. Podmazuje, umiruje kožu i pomaže da šminka sklizne bez nepotrebnog povlačenja.
 • Šampon za bebe je jeftin proizvod za pranje kapaka i područja oko očiju prema preporuci oftalmologa.
 • Koje god sredstvo za skidanje šminke s očiju koristite, izbjegavajte da vam uđe u oči.
 • Temeljito isperite bilo kakvo sredstvo za uklanjanje s kapaka.
 • Budite posebno oprezni s pilingom i nemojte ih koristiti oko očiju. Sredstva za čišćenje lica mogu izgrebati i iritirati vaše oči.
 • Budite nježni prema svojim trepavicama i osjetljivim područjima oko očiju. Trepavice su važne za čuvanje vaših očiju od prašine i prljavštine. Također sprječavaju isušivanje očiju blokirajući kretanje zraka preko suznog filma.

Što je s grijanim uvijačima za trepavice?

 

Grijani uvijači za trepavice mogu pomoći u pružanju dodatnog dugotrajnog podizanja u usporedbi s mehaničkim. Međutim, previše topline oko oka može biti opasno. Može uzrokovati ispadanje trepavica, oštećenje kože oko oka ili oštećenje samog oka.

Budući da je koža kapaka posebno tanka, lakše će se oštetiti i na nižim temperaturama. Ovi proizvodi se često kreću na vrlo visokim temperaturama. Još više zabrinjava ako ruka korisnika nije tako stabilna ili slučajno udari o nešto, što uzrokuje dodirivanje konjunktive ili rožnice. To bi uzrokovalo toplinsku ozljedu za koju će, u najboljem slučaju, trebati tjedan dana da zacijeli. Ako uzrokuje opekline u središtu rožnice, preko zjenice i u vidnom polju, može uzrokovati ožiljak koji će uzrokovati trajni gubitak vida.

Ako koristite grijani uvijač za trepavice, imajte na umu nekoliko sigurnosnih savjeta:

 

 • Provjerite točnu temperaturu svake postavke i počnite s najnižom mogućom temperaturom
 • Pazite da ne povučete jako trepavice
 • Nemojte više puta prelaziti preko istog područja; to može uzrokovati oštećenje
 • Izbjegavajte korištenje ovog proizvoda ako imate osjetljive oči. Ako niste sigurni je li ovaj proizvod pravi za vas, razgovarajte sa svojim oftalmologomSigurnosni savjeti za šminkanje očiju 05 - Očna poliklinika Medić Jukić

Svi težimo ljepšem i boljem izgledu i za svakoga od nas to znači nešto drugo. To treba poštivati. Ali pri svim tim našim težnjama i željama valja uvijek imati na umu da je zdravlje na prvom mjestu. Dekorativna kozmetika je odlična stvar. Tržište je puno zaista vrhunskih proizvoda. Zato uvijek izaberite manje, jer manje je u ovom slučaju svakako više. Možda ćete za pojedini proizvod izdvojiti i koju kunu više, ali budite uvijek sigurni da je ono što nanosite na svoju kožu najbolje kvalitete. U suprotnom i uz nestručno korištenje, a o kojem smo pisali iznad u članku, možete si izazvati daleko više problema i štete nego koristi i vaša težnja za ljepšim izgledom za čas se može pretvoriti u pravu noćnu moru.

Naši stručnjaci, specijalisti oftalmolozi rado će vam uvijek dati savjet, jer zaštita zdravlja vašeg vida nama je na prvom mjestu.

Budite lijepi prvenstveno tako što čuvate zdravlje, a tek onda birajte proizvode koji vas vesele, ali ih koristite s mjerom i oprezom.

OSTALE OBJAVE

Naručite se za pregled

Za sva pitanja i konzultacije medicinski tim poliklinike i djelatnici stoje Vam na raspolaganju putem telefona 021 343 049 i 091 343 0491 te e-mail adrese ocna.poliklinika@gmail.com

Naručivanje za preglede
Scroll to Top