Savjeti za njegu očiju prilikom putovanja - Očna poliklinika Medić Jukić Split

Savjeti za njegu očiju prilikom putovanja

Hitni slučajevi mogu biti zastrašujući, osobito kada ste daleko od kuće. Nezgode i ozljede mogu otežati uživanje u novom gradu, a što je još gore, neki uvjeti mogu dovesti do trajnog gubitka vida ako se ne liječe na odgovarajući način.

Donosimo vam nekoliko važnih savjeta za putovanja:

  1. Ponesite rezervne naočaleSavjeti za njegu očiju prilikom putovanja 02 - Očna poliklinika Medić Jukić Split

Nosite li naočale, na svako putovanje ponesite dva para! Može vam se dogoditi da vam naočale negdje padnu i slome se, da ih izgubite ili negdje zaboravite. I dok će svi drugi uživati u znamenitostima vi ćete morati tražiti specijalistu oftalmologa. Zato uvijek imajte rezervne naočale uz sebe.

  1. Nemojte odgađati posjet oftalmologu ako ste na putovanju

Iako može biti primamljivo, nemojte čekati dok dođete kući kako biste posjetili oftalmologa. Neposredno liječenje malih problema održava ih malim. Jednom pacijentu grana je izgrebala oko dok je pješačio do Machu Picchua u Peruu. Liječio ga je kapajući kapi za suho oko i proživljavao užasnu bol četiri dana. Kući je stigao s ozbiljno infekcijom oka. Da je prvog dana otišao kod oftalmologa, odmah bi mu se pružila pomoć i ogrebotina bi zacijelila za 24 do 48 sati bez gubitka vida ili trajnog ožiljka na oku.

  1. Prilikom leta pripremite kapi za suho oko

Odlazak u avion? Svima se oči suše u avionima. Izvadite kontaktne leće ako ćete spavati nekoliko sati ili ponesite kapi za suho oko.

  1. Nikad nemojte koristiti vodu za čišćenje kontaktnih leća

Uvijek putujte s torbicom za kontaktne leće u ručnoj torbi i s dvije boce otopine za kontaktne leće. Ako se jedna boca otvori i prolije, imat ćete rezervnu. Ako vam se oči osjećaju neugodno, izvadite kontaktne leće i stavite ih u sterilnu otopinu za kontaktne leće u njihovu futrolu – ne u šalicu. Nikada ne čuvajte svoje kontaktne leće u vodi – voda nije sterilna, a u nekim zemljama čak može imati i bakterije koje mogu uzrokovati ozbiljne infekcije oka.

  1. Opskrbite se kapima za oči na receptSavjeti za njegu očiju prilikom putovanja 01 - Očna poliklinika Medić Jukić Split

Ako uzimate kapi za oči na recept, obavezno ponesite sa sobom dodatne neotvorene bočice. Nemojte pretpostavljati da recept iz Hrvatske vrijedi i u zemlji u koju putujete ili da su iste kapi dostupne drugdje. Ako vam trebaju kapi za oči zbog alergija, glaukoma ili suhog oka, svakako ih ponesite sa sobom – i spakirajte rezerve.

  1. Ne ignorirajte promjene dioptrije, čak ni na odmoru

To što nije bolno ne znači da nije ozbiljno. Može vam se dogoditi da sve učestalije vidite točkice, bljeskove i da vam se vid krene magliti. Možda vas neće toliko zabrinjavati, ali upravo ti simptomi nerijetko znaju biti znakovi odvajanja mrežnice. Posjetite prvog specijalistu oftalmologa i ne odgađajte pregled.

  1. Ne ignorirajte bilo kakve smetnje vašeg vida

Promjene vida mogu biti znak drugih zdravstvenih problema. Kad putujemo, mijenjamo navike u prehrani i slično. Zamagljen vid može ukazivati na hipertenzijsku krizu, moždani udar ili dijabetes izvan kontrole.

Jedan od primjera je gospodin koji je otputovao na službenu konferenciju. Tu je večer ostao duže budan, jeo je i pio i ostao vani do kasno. Vid mu se počeo magliti. Kad je otišao u lokalnu bolnicu, otkrili su da mu je razina šećera u krvi bila pet puta veća nego što je trebala biti. Do tada nije znao da ima dijabetes.

Bez obzira kamo otišli, uvijek ima nešto novo za vidjeti i naučiti, stoga vodite računa o svojim očima dok putujete kako biste bili sigurni da ćete najbolje iskoristiti svoj odmor.

OSTALE OBJAVE

Naručite se za pregled

Za sva pitanja i konzultacije medicinski tim poliklinike i djelatnici stoje Vam na raspolaganju putem telefona 021 343 049 i 091 343 0491 te e-mail adrese ocna.poliklinika@gmail.com

Scroll to Top
Malcare WordPress Security