Rak oka - Očna poliklinika Medić Jukić

Rak oka – redovitim oftalmološkim pregledom prevenirajte teže bolesti

Kada je pandemija COVID-19 počela u ožujku 2020., mnogi su oftalmolozi u svojim ordinacijama bilježili sve veći pad pacijenata koji su posjećivali njihove poliklinike i ambulante u svrhu redovite oftalmološke kontrole.

Vjerujemo da oftalmologija nije jedina specijalizirana grana koja je to osjetila, a što u konačnici dovodi do strahovitih rezultata i poražavajućih posljedica.

Svako odgađanje pregleda pokazalo je i uznapredovale pojave tumora očiju. U normalnim okolnostima on se u većini slučajeva može dijagnosticirati na vrijeme i kao takav i vrlo uspješno liječiti. No, u okolnostima pandemije u kojoj su ljudi izbjegavali posjete doktoru osim ako baš nisu morali svijet bilježi porast tumora i poražavajućih rezultata.

Osim što su u ambulante počeli pristizati pacijenti u poodmaklim fazama tumora oka, sama veličina tumora znatno se povećala. Također, bilježi se i alarmantan porast broja pacijenata koji su zahtijevali enukleaciju – kirurško uklanjanje oka. Ovaj postupak se radi kada ne postoji drugi način za kontrolu raka u oku.

Ovaj trend je započeo jer su pacijenti počeli preskakati svoje oftalmološke preglede kada je pandemija počela. Nažalost, to je značilo da je mnogo očnih bolesti propušteno.

COVID odgođeno otkrivanje raka oka

 

Pacijent, nakon što ode kod oftalmologa, a zatim i kod specijaliste za mrežnicu, obično završi u ordinaciji očne onkologije, ako je dijagnoza tumor oka. Tijekom pandemije, neki karcinomi oka koji bi se inače rano otkrili nisu pronađeni dok nisu bili prilično uznapredovali.

Rak oka je prilično rijedak. Američko društvo za rak procjenjuje da će 2021. godine biti 3320 novih karcinoma oka – uglavnom očnih melanoma.

U jednu poznatu američku ordinaciju svaki tjedan obično dolazi osam do 10 novih pacijenata s melanomom. Prije pandemije prosječna debljina melanoma bila je 5 milimetara, ali u 2020. su počeli viđati veće tumore. Prosječna debljina bila je gotovo 9 milimetara u lipnju 2020. Neki su bili i do 18 milimetara.

Prije pandemije, oko 94% pacijenata s melanomom liječeno je vrstom terapije zračenjem koja se naziva radioterapija. Ostali su liječeni enukleacijom. U većini slučajeva uspijevalo se u spašavanju oka. COVID je to promijenio.

Stope uklanjanja očiju porasle su na 12% – gotovo su udvostručene razine prije pandemije. Česta pojava je i uznapredovali slučajevi tumora oka zvanog retinoblastom kod djece. Ako se rano dijagnosticira, retinoblastom se može liječiti kemoterapijom. Redovite oftalmološke kontrole nužne su za očuvanje vašeg zdravlja.

Znakovi raka oka: kada posjetiti liječnika

 

Simptomi raka oka su nejasni i bezbolni. Glavni simptomi uključuju zamagljen vid, treperenje svjetla ili defekt vidnog polja, što znači da ne možete vidjeti jednim dijelom oka.

Nemojte čekati da vas zaboli oko. Ako imate jedan od ova tri simptoma, posjetite specijalista oftalmologa. Rak oka 02 - Očna poliklinika Medić Jukić

Svi stariji od 40 godina trebali bi ići na godišnji pregled s dilatacijom zjenice. Dilatacija daje liječniku bolji pregled stražnjeg dijela oka, gdje bi mogao biti tumor.

Djeca s retinoblastomom mogu imati oko koje ‘bježi’ (strabizam) ili bijelu zjenicu. Puno puta roditelji pretpostavljaju da je oko koje ‘bježi’ samo potrebno liječiti naočalama. Zamolite liječnika da proširi oko kako biste bili sigurni da nema tumora u stražnjem dijelu oka.

Najbolji način da se izbjegne još jedan val uznapredovalog raka oka jest olakšati pacijentima pristup medicinskoj skrbi. O zdravlju očiju važno je i pisati te što više i na različite načine informirati.

Maligni tumori oka su vrlo opasni. S obzirom da mogu metastazirati postoji opasnost širenja na cijeli organizam (sekundarni tumori). Benigni tumori se ne šire, razvijaju se lokalno.

Tumori uglavnom zahvaćaju krvne žile na mrežnici ili šarenici, a mogu biti prisutni samo na jednom oku ili u slučaju da su maligni mogu zahvatiti oba oka istovremeno. Karcinomi koji zahvaćaju samo oko nazivaju se intraokularni karcinomi.

Karcinomi koji počinju u oku nazivaju se primarnim intraokularnim karcinomom, a sekundarni intraokularni karcinomi ako počnu negdje drugdje i šire se na oko.  Pogledajmo koji su najčešći primarni intraokularni karcinomi kod odraslih.

Melanom

 

Ne-Hodgkinov limfom.

U djece, najčešći primarni intraokularni karcinomi su:

Retinoblastom, tumor koji počinje u stanicama retine (stanice koje služe osjetu svjetla, a nalaze se u stražnjem dijelu oka)

Meduloepiteliom (ovo je drugi najčešći, ali je još uvijek iznimno rijedak)

Sekundarni intraokularni karcinomi (tumori koji počinju negdje drugdje u tijelu, a zatim se šire na oko) nisu uistinu “karcinomi oka”, ali su zapravo češći od primarnih intraokularnih karcinoma. Najčešći karcinomi koji se šire na oko su karcinom dojke i pluća. Najčešće se ti karcinomi šire na dio očne jabučice koji se naziva uvea.

Intraokularni melanom (melanom oka)

 

Intraokularni melanom najčešći je tip karcinoma koji se razvija unutar očne jabučice kod odraslih, ali je još uvijek prilično rijedak. Melanomi koji počinju na koži mnogo su češći od melanoma koji počinju u oku. Melanomi se razvijaju iz stanica koje stvaraju pigmente koje se nazivaju melanociti. Kada se melanom razvije u oku, obično se nalazi u uvei (uvealni melanomi), a rijetko u konjunktivi (konjunktivalni melanomi).

Većina ostalih intraokularnih melanoma počinje u šarenici. Najlakše ih je vidjeti, jer često počnu kao tamna mrlja na šarenici koja je prisutna već dugi niz godina, a zatim počinje rasti. Ovi melanomi obično sporo rastu, a rijetko se šire na druge dijelove tijela.

Melanomi konjunktive

 

Konjunktiva je tanak prozirni pokrov preko bjeloočnice.  Ovi melanomi su izuzetno rijetki. Oni imaju tendenciju da budu agresivniji i rastu u obližnje strukture. Budući da se mogu širiti kroz krv i limfni sustav, mogu se proširiti i na udaljene organe poput pluća, jetre ili mozga gdje tumor može postati opasan po život. Rak oka 01 - Očna poliklinika Medić Jukić

Važno je da redovito, idealno jednom godišnje, obavite kompletan oftalmološki pregled.

Tim Poliklinike Medić Jukić tim je vrhunskih specijalista, vrsnih stručnjaka, koji će vam pristupiti pažljivo i odvojiti za zdravlje vašeg vida dovoljno vremena kako bi detaljno ispitali i provjerili zdravlje vaših očiju.

Oči su ogledalo duše, ali vrlo često i ogledalo našeg cjelokupnog zdravlja. Nemojte ih zanemarivati.

OSTALE OBJAVE

Naručite se za pregled

Za sva pitanja i konzultacije medicinski tim poliklinike i djelatnici stoje Vam na raspolaganju putem telefona 021 343 049 i 091 343 0491 te e-mail adrese ocna.poliklinika@gmail.com

Naručivanje za preglede
Scroll to Top