Valentinovo - uz tamnu čokoladu - Očna poliklinika Medić Jukić

Pokažite svojim očima malo ljubavi na ovo Valentinovo – uz tamnu čokoladu

Bilo da slavite Valentinovo ili ne, evo poklona koji će svima pokazati da vam je stalo: tamna čokolada. Razlog su brojni benefiti tamne čokolade za vaše zdravlje, pa tako i za vaš vid.

Mnoge studije su pokazale da su antioksidansi u tamnoj čokoladi zvani flavonoidi dobri za srce, mozak, pa čak i za osobe s dijabetesom. Najnovija istraživanja sugeriraju da vam također mogu izoštriti vid, barem privremeno.

Kako tamna čokolada može pomoći u poboljšanju zdravlja?


Pokazalo se da kakao flavonoidi imaju pozitivan učinak na krvne žile i mogu poboljšati protok krvi. Čini se da ova povećana dostupnost kisika i hranjivih tvari u krvnim žilama oka i mozga Valentinovo - uz tamnu čokoladu 02 - Očna poliklinika Medić Jukićtakođer može izoštriti vid.

Najnovija studija uspoređivala je učinak mliječne i tamne čokolade na tri vrste vizualne percepcije: oštrinu vida, kontrastnu osjetljivost i kolorni vid. Istraživači su otkrili da je došlo do poboljšanja u svim mjerama dva sata nakon što su pojeli pločicu tamne čokolade od 47 grama (72% kakaa).

Promjena vida bila je mala, ali značajna. Obzirom na desetljeća istraživanja koja dosljedno pokazuju pozitivne učinke tamne čokolade na zdravlje, oftalmolozi preporučavaju njezinu umjerenu konzumaciju.

Ne sviđa vam se gorak okus tamne čokolade? Rastopite ga i pomiješajte s bobičastim voćem i orašastim plodovima za dodatni antioksidans, bogat hranjivim tvarima.

Oftalmolozi preporučuju da svoju prehranu upotpunite raznolikom hranom koja je zdrava za oči. Ako tražite prehranu koja je zdrava za vaše oči, evo dobrih vijesti: Ista prehrana koja pomaže vašem srcu i ostatku tijela pomoći će vašim očima. Osim toga, uživat ćete u mnogim ukusnim jelima.

To je prehrana bogata voćem, povrćem, grahom i ribom.

Zašto je prehrana važna za dobar vid?


Neke hranjive tvari općenito održavaju zdravlje oka, a za neke je utvrđeno da smanjuju rizik od očnih bolesti.
Prehrana s malo masti i bogata voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama može pomoći ne samo vašem srcu nego i očima. To nije iznenađujuće: Vaše se oči oslanjaju na male arterije za kisik i hranjive tvari, baš kao što se srce oslanja na mnogo veće arterije. Održavanje tih arterija zdravim pomoći će vašim očima.

Na što se trebam usredotočiti za zdravu prehranu za oči?


Povrće i voće narančaste boje s vitaminom A

Možda je najpoznatiji hranjivi sastojak koji je zdrav za oči vitamin A. Vaša mrežnica treba puno vitamina A kako bi svjetlosne zrake pretvorila u slike koje vidimo. Također, bez dovoljno vitamina A, vaše oči ne mogu ostati dovoljno vlažne kako bi spriječile suhoću oka.

Mrkva je dobro poznati izvor vitamina A. Slatki krumpir daje još više vitamina. Slatki krumpir (batat) sadrži više od 200% dnevne doze vitamina A koju preporučuju liječnici. Voće, uključujući dinju i marelice, može biti dobar izvor vitamina A.

Voće i povrće bogato vitaminom CValentinovo - uz tamnu čokoladu 01 - Očna poliklinika Medić Jukić

Vitamin C je ključan za zdravlje očiju. Kao antioksidans, vitamin C pomaže u zaštiti tijela od oštećenja uzrokovanih nekim stvarima koje jedemo, nezdravim navikama i okolišnim čimbenicima. Pržena hrana, duhanski dim i sunčeve zrake mogu proizvesti slobodne radikale – molekule koje mogu oštetiti i ubiti stanice. Vitamin C pomaže obnavljanju i rastu novih stanica tkiva.

Dobri izvori vitamina C su agrumi, kao što su naranče, mandarine, grejp i limun. Mnoga druga hrana nudi vitamin C, uključujući breskve, crvene paprike, rajčice i jagode. Antioksidansi mogu spriječiti ili barem odgoditi degeneraciju makule povezane s dobi (AMD) i kataraktu.

Vitamin E

Drugi važan antioksidans je vitamin E, koji pomaže u održavanju zdravlja stanica. Vitamin E se može naći u avokadu, bademima i sjemenkama suncokreta.

Riba s omega-3 masnim kiselinama

Prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama iz ribe može pomoći u smanjenju rizika od razvoja očnih bolesti kasnije u životu, pokazuju istraživanja. Ove ribe uključuju losos, tunu, sardine, morsku pastrvu i riječnu pastrvu. Omega-3 su dobre za funkciju suza, tako da jedenje ribe može pomoći osobama sa suhim očima.

Lisnato zeleno povrće bogato luteinom i zeaksantinom

Lutein i zeaksantin su antioksidansi koji se nalaze u pigmentima lisnatog zelenog povrća i druge hrane jarkih boja. Oni su ključni za zaštitu makule, područja oka koje nam daje središnji, najdetaljniji vid. Kelj i špinat imaju dosta ovih hranjivih tvari.

Grah i cink

Mineralni cink pomaže u održavanju mrežnice zdravom i može zaštititi vaše oči od štetnog utjecaja svjetlosti. Međutim, cink može smanjiti količinu bakra u vašem tijelu, koji nam je potreban za stvaranje crvenih krvnih stanica. Na sreću, možete povećati i jedno i drugo odjednom sa svim vrstama graha (mahunarki), uključujući grašak, mahunarke i grah. Ostale namirnice bogate cinkom uključuju kamenice, nemasno crveno meso, perad i obogaćene žitarice.

Jedenje prave hrane najbolji je način da dobijete hranjive tvari za oči bez potrebe za uzimanjem dodataka prehrani.

Bez obzira na vaše godine, nije kasno da počnete jesti zdravo. Toliko ljudi se usredotočuje na zdravu prehranu tek nakon što im je dijagnosticiran ozbiljan zdravstveni problem. Počnite dobro jesti sada kako biste koristili svom vidu i zdravlju do kraja života.

Ako se ovog Valentinova ne odlučite darovati tamnu čokoladu, onda osobi koju želite razveseliti možete pripremiti jedan zdrav, izbalansiran obrok.

Neka vam ovo Valentinovo bude prilika da na drugačiji način počnete misliti na ljude koje volite. Darujte sebi i njima zdraviji i kvalitetniji život, jer ništa nije toliko dragocjeno kao naše zdravlje.

Prevenirajte na vrijeme.

Mali koraci svaki dan doprinijet će vašoj kvalitetnijoj budućnosti kako starite.

Naši specijalisti oftalmolozi u Poliklinici Medić Jukić stoje vam na raspolaganju.

Obratite nam se s povjerenjem!

OSTALE OBJAVE

Naručite se za pregled

Za sva pitanja i konzultacije medicinski tim poliklinike i djelatnici stoje Vam na raspolaganju putem telefona 021 343 049 i 091 343 0491 te e-mail adrese ocna.poliklinika@gmail.com

Naručivanje za preglede
Scroll to Top