Oftalmološki pregled - Očna poliklinika Medić Jukić

Oftalmološki pregled za sve vrste kontaktnih leća

Ako razmišljate o kontaktnim lećama, potrebno je učiniti oftalmološki pregled koji će omogućiti vašem oftalmologu da utvrdi jeste li prikladni za nošenje kontaktnih leća.

Redoviti sveobuhvatni pregledi očiju uključuju testove oštrine vida i zdravlja oka. Iako će ti testovi pomoći da se utvrdi da li vam je potrebna korekcija (naočale), oni ne uključuju specijalizirane testove potrebne za recept za kontaktne leće.

U Poliklinici Medić Jukić nudimo preglede za sve vrste kontaktnih leća.

Tijekom ovog pregleda, naš će se specijalist oftalmolog također raspitati o vašem životnom stilu i svim vašim željama u vezi s vrstom leća koje vas zanimaju – meke leće, krute plinopropusne leće, bifokalne, multifokalne, dnevne, dvotjedne, mjesečne, ili one s opcijom produženog nošenja.

Što očekivati ​​tijekom pregleda za kontaktne leće?

 

Kontaktne leće su posebno dizajnirane da odgovaraju jedinstvenoj zakrivljenosti i veličini vašeg oka.

Ako vam kontaktne leće ne odgovaraju, možete osjetiti zamagljen vid ili nelagodu – također možete izložiti svoje oko riziku od ozljede ili infekcije rožnice.

Zato je iznimno važno da prvi pregled obavite kod specijalista oftalmologa i da leće nikako ne kupujete napamet.

Izrazito je važno dobiti točna mjerenja vaše dioptrije, oblika, veličine i zakrivljenosti rožnice, pa čak i kvalitete vaših suza.

Testovi koji se provode kako bi se dobio precizan recept za kontaktne leće:

  1. Veličina i zakrivljenost rožnice

Ovaj test omogućuje oftalmologu da odredi odgovarajuću veličinu i osnovnu krivulju za vaše kontaktne leće.

Naš će specijalist oftalmolog koristiti instrument koji se zove keratometar kako bi dobio osnovnu krivulju vaše rožnice. Oftalmološki pregled 02 - Očna poliklinika Medić Jukić

Također može koristiti instrument koji se zove topograf rožnice za preciznije mjerenje, jer keratometar može mjeriti samo malu površinu rožnice.

Test topografije rožnice pružit će pojedinosti u boji o cijeloj rožnici, uključujući njezinu površinu, analizirajući kako se svjetlost koju emitira uređaj odbija od vaše rožnice.

Koristeći oba ova testa, naš specijalist oftalmolog može utvrditi imate li astigmatizam, koji uzrokuje nepravilan oblik rožnice. Ako je prisutan astigmatizam, možda ste kandidat za posebnu vrstu leća, takozvane torične teće.

  1. Veličina zjenice ili šarenice

Naš oftalmolog također može izmjeriti veličinu zjenice ili šarenice vašeg oka kako bi odredio koja je veličina kontaktnih leća najprikladnija za vas. To je osobito važno ako planirate nositi krute plinopropusne leće.

Ovaj test se može izvesti držanjem ravnala ili kartice s različitim veličinama zjenica blizu vašeg oka kako bi se otkrilo najbliže podudaranje. Drugi način za izvođenje ovog testa je držanjem mjerača zjenice pored oka kako bi se dobila procjena veličine vaše zjenice.

Najtočniji način mjerenja veličine zjenice je korištenje automatiziranog instrumenta. Automatizirani instrument ne samo da će osigurati točno mjerenje zjenice, već i horizontalni i vertikalni promjer vaše zjenice.

Za precizno mjerenje šarenice oka, oftalmolog može koristiti slične tehnike.

  1. Procjena suznog filma

Ovaj test bit će važan faktor koji određuje vašu sposobnost uspješnog nošenja kontaktnih leća. Suhe oči mogu značajno utjecati na nošenje kontaktnih leća, jer mogu uzrokovati iritaciju i svrbež očiju, što otežava nošenje leća.

Ako imate sindrom suhog oka, oftalmolog može preporučiti izbjegavanje kontaktnih leća. Međutim, ako imate blagi oblik suhog oka, vaš očni liječnik može propisati kontaktne leće koje su posebno dizajnirane za suhe oči.

Kako biste utvrdili imate li problem suhog oka, oftalmolog može staviti posebnu traku papira ispod vašeg donjeg kapka. Od vas će se tražiti da zatvorite oči na pet minuta dok vam se suze skupljaju na papiru. Vaš će liječnik tada izmjeriti i analizirati količinu proizvedenih suza duž duljine papira.

Drugi test suhog oka uključuje stavljanje kapi za oči koje sadrže fluoresceinsku boju u vaš suzni film i mjerenje vremena potrebnog da vaše suze ispare.

Probno postavljanje kontaktnih leća

 

Nakon što se poduzmu sva potrebna mjerenja, naš će oftalmolog postaviti ‘probne’ leće u vaše oči kako bi procijenio njihovu udobnost i pristajanje.

Ove probne leće nosit ćete nekoliko minuta kako bi se lećama omogućila interakcija s vašim suzama i oblikom rožnice. Zatim će se ispitati izgled i udobnost ovih leća, kao i oštrina vida.

Možda će biti potrebno nekoliko proba različitih leća dok oftalmolog ne pronađe najprikladniju leću za vas.

Edukacija o kontaktnim lećama

 

Kontaktne leće zahtijevaju posebnu njegu i pravilno rukovanje kako bi se osiguralo da ostanu čiste i sigurne za korištenje.Oftalmološki pregled 03 - Očna poliklinika Medić Jukić

Naš oftalmolog dat će vam dati jasne upute o tome kako se brinuti o kontaktnim lećama te će vas naučiti kako pravilno umetnuti i ukloniti kontaktne leće iz oka.

Na kraju ćete dobiti probne kontaktne leće koje ćete nositi sljedeći tjedan. Nakon tjedan dana vratit ćete se na kontrolnu procjenu kako bismo provjerili kako se vaše oči prilagođavaju kontaktnim lećama.

Što se nalazi na receptu za kontaktne leće?

 

Nakon što se utvrdi da su kontaktne leće ispravne, oftalmolog će vam dati recept za naručivanje novih kontaktnih leća.

Recept će uključivati ​​naziv robne marke ili materijal leća, dioptrijsku jačinu vaše leće, osnovnu krivulju i promjer.

Torične leće, propisane za astigmatizam, također će uključivati ​​snagu cilindra i osovinu.

Naknadni pregledi kod oftalmologa neophodni su za održavanje zdravlja očiju

 

Naknadni pregled općenito uključuje procjenu vaše rožnice kako bi se otkrile sve promjene uzrokovane vašim novim kontaktnim lećama.

Instrument nazvan procjepna lampa ili biomikroskop koristit će se za pregled vaše rožnice i drugih očnih tkiva, pod velikim povećanjem. Također će pomoći oftalmologu da procijeni koliko vam dobro pristaju kontaktne leće.

Kapi za oči s fluoresceinskom bojom također se mogu koristiti za daljnju procjenu i za provjeru oštećenja rožnice koja bi mogla biti uzrokovana lećama.

Ako prije sljedećeg pregleda osjetite bilo kakvu nelagodu u oku, obratite se oftalmologu što je prije moguće.

Redovite oftalmološke kontrole najbolji su način da osigurate godine uspješnog nošenja kontaktnih leća.

OSTALE OBJAVE

Naručite se za pregled

Za sva pitanja i konzultacije medicinski tim poliklinike i djelatnici stoje Vam na raspolaganju putem telefona 021 343 049 i 091 343 0491 te e-mail adrese ocna.poliklinika@gmail.com

Naručivanje za preglede
Scroll to Top