Konjuktivitis - Očna poliklinika Medić Jukić Split

Konjuktivitis ili upala očne spojnice – uzroci, simptomi i liječenje

Konjuktivitis ili upala očne spojnice se javlja u različitim oblicima, od blage upale sa suzenjem do jake upale koja uzrokuje oštećenje i odumiranje tkiva.

Ružičasto oko (konjunktivitis) upala je ili infekcija prozirne membrane (konjunktive) koja oblaže vjeđu i prekriva bijeli dio očne jabučice. Kad se male krvne žile u konjunktivi upale, postaju vidljivije. To je ono zbog čega se bjeloočnice pojavljuju crvenkasto ili ružičasto. Ružičasto oko obično uzrokuju bakterijska ili virusna infekcija ili alergijska reakcija.

Iako ružičasto oko može biti iritantno, rijetko utječe na vaš vid. Tretmani mogu olakšati nelagodu ružičastog oka. Budući da ružičasto oko ili konjuktivitis može biti zarazno, rana dijagnoza i liječenje mogu pomoći u ograničavanju njegovog širenja.

Simptomi ružičastog oka (konjuktivitis)

Najčešći simptomi ružičastog oka uključuju:

Konjuktivitis 03 - Očna poliklinika Medić Jukić Split

 • Crvenilo na jednom ili oba oka
 • Svrab na jednom ili oba oka
 • Krhki osjećaj na jednom ili oba oka
 • Iscjedak na jednom ili oba oka koji tijekom noći stvara koru koja može spriječiti otvaranje vašeg oka ili očiju ujutro

Kada posjetiti liječnika

Postoje ozbiljna stanja očiju koja mogu uzrokovati crvenilo oka. Ova stanja mogu uzrokovati bol u očima, osjećaj da vam je nešto zapelo u oku (osjećaj stranog tijela), zamagljen vid i osjetljivost na svjetlost. Ako osjetite ove simptome, potražite hitnu pomoć. Tim Očne poliklinike Medić Jukić stoji vam na usluzi i uspješno otklanja bolna stanja vaših očiju.

Ljudi koji nose kontaktne leće moraju ih prestati nositi čim započnu simptomi ružičastih očiju. Ako se simptomi ne počnu poboljšavati u roku od 12 do 24 sata, obavezno zakažite sastanak s oftalmologom kako biste bili sigurni da nemate ozbiljniju infekciju oka povezanu s upotrebom kontaktnih leća.

Uzroci ružičastih očiju (konjuktivitis) uključuju:

 • Viruse
 • Bakterije
 • Alergije
 • Kemijske kapljice u oku
 • Strane predmete u oku
 • U novorođenčadi, začepljen suzni kanal

Virusni i bakterijski konjunktivitisKonjuktivitis 02 - Očna poliklinika Medić Jukić Split

Većinu slučajeva ružičastog oka obično uzrokuje adenovirus, ali također ga mogu uzrokovati virus herpes simplex, varicella-zoster virus i razni drugi virusi, uključujući virus koji uzrokuje koronavirusnu bolest 2019 (COVID-19).

I virusni i bakterijski konjunktivitis mogu se javiti zajedno s prehladom ili simptomima respiratorne infekcije, poput upale grla. Nošenje kontaktnih leća koje se ne čiste pravilno ili nisu vaše, može uzrokovati bakterijski konjunktivitis.

Obje su vrste vrlo zarazne. Šire se izravnim ili neizravnim kontaktom s tekućinom koja se cijedi iz oka zaražene osobe. Može biti zahvaćeno jedno ili oba oka.

Alergijski konjunktivitis

Alergijski konjunktivitis utječe na oba oka i odgovor je na tvar koja izaziva alergiju, poput peludi. Kao odgovor na alergene, vaše tijelo proizvodi antitijela koja se nazivaju imunoglobulin E (IgE). Ovo antitijelo aktivira posebne stanice zvane mastociti u sluznici vaših očiju i dišnih putova kako bi oslobodile upalne tvari, uključujući histamine. Otpuštanje histamina u vašem tijelu može proizvesti brojne znakove i simptome alergije, uključujući crvene ili ružičaste oči.

Ako imate alergijski konjunktivitis, možete osjetiti jak svrbež, suzenje i upalu očiju, kao i kihanje i vodeni iscjedak iz nosa. Većina alergijskog konjunktivitisa može se kontrolirati kapima za alergije.

Konjunktivitis kao posljedica iritacije

Nadraživanje kapljicama ili stranim predmetom u oku također je povezano s konjunktivitisom. Ponekad ispiranje i čišćenje oka kako bi ga se oslobodilo kemikalije ili predmeta uzrokuje crvenilo i iritaciju. Znakovi i simptomi, koji mogu uključivati ​​suzne oči i sluzav iscjedak, obično se sami uklone u roku od oko jednog dana.

Ako početno ispiranje ne riješi simptome morate što prije posjetiti svog liječnika ili oftalmologa. Prskanje kemikalija u oko može uzrokovati trajno oštećenje oka. Stalni simptomi također mogu ukazivati ​​na to da još uvijek imate strano tijelo u oku – ili možda ogrebotinu na rožnici ili pokrivaču očne jabučice.

Čimbenici rizika za ružičasto oko, konjuktivitis uključuju:

 • Izloženost nečemu na što imate alergiju (alergijski konjunktivitis)
 • Izloženost nekome zaraženom virusnim ili bakterijskim oblikom konjunktivitisa
 • Korištenje kontaktnih leća, posebno leća s produljenim nošenjem

Komplikacije ružičastog oka (konjuktivitis)

I kod djece i kod odraslih ružičasto oko može izazvati upalu rožnice koja može utjecati na vid. Brza procjena i liječenje zbog bolova u očima, osjećaja da vam se nešto zaglavilo (osjećaj stranog tijela), zamagljenog vida ili osjetljivosti na svjetlost mogu smanjiti rizik od komplikacija.

Sprječavanje širenja ružičastog oka / konjuktivitisa

Vježbajte dobru higijenu kako biste kontrolirali širenje ružičastih očiju. Na primjer:

 • Ne dodirujte oči rukama.
 • Često perite ruke.
 • Svakodnevno koristite čisti ručnik i krpu.
 • Ne dijelite ručnike ili krpe.
 • Često mijenjajte jastučnice.
 • Bacite kozmetiku za oči, poput maskare.
 • Ne dijelite kozmetiku za oči ili osobne proizvode za njegu očiju.
 • Imajte na umu da ružičasto oko nije zaraznije od prehlade. U redu je vratiti se na posao, u školu ili brigu o djeci ako ne možete uzeti bolovanje – samo budite dosljedni u održavanju dobre higijene.

Sprječavanje ružičastog oka kod novorođenčadi

Oči novorođenčadi osjetljive su na bakterije koje su normalno prisutne u rodnom kanalu majke. Te bakterije ne uzrokuju simptome kod majke. U rijetkim slučajevima ove bakterije mogu kod dojenčadi razviti ozbiljan oblik konjunktivitisa poznat kao ophthalmia neonatorum, kojem je potrebno liječenje bez odgađanja kako bi se očuvao vid. Zbog toga se nedugo nakon rođenja na oči svakog novorođenčeta nanosi antibiotska mast. Mast pomaže u prevenciji infekcije oka.

DijagnozaKonjuktivitis 04 - Očna poliklinika Medić Jukić Split

U većini slučajeva liječnik može dijagnosticirati konjuktivitis postavljanjem pitanja o vašim simptomima i nedavnoj zdravstvenoj povijesti.

Rijetko, liječnik može uzeti uzorak tekućine koja se cijedi iz oka za laboratorijsku analizu (kulturu). Kultura može biti potrebna ako su simptomi ozbiljni ili ako liječnik sumnja na uzrok visokog rizika, poput stranog tijela u oku, ozbiljne bakterijske infekcije ili spolno prenosive infekcije.

Liječenje

Liječenje konjuktivitisa obično je usmjereno na ublažavanje simptoma. Liječnik vam može preporučiti korištenje umjetnih suza, čišćenje kapaka mokrom krpom i nekoliko puta dnevno stavljanje hladnih ili toplih obloga.

Ako nosite kontaktne leće, bit će vam preporučeno da ih prestanete nositi dok liječenje ne završi. Liječnik će vam vjerojatno preporučiti da izbacite kontakte koje ste nosili ako su vaše leće za jednokratnu upotrebu.

Dezinficirajte tvrde leće preko noći prije nego što ih ponovno upotrijebite. Pitajte svog liječnika biste li trebali baciti i zamijeniti pribor za kontaktne leće, poput futrole za leće koja se koristila prije ili za vrijeme bolesti. Također zamijenite svu šminku za oči koja se koristila prije vaše bolesti.

U većini slučajeva nećete trebati antibiotske kapljice za oči. Budući da je konjunktivitis obično virusni, antibiotici neće pomoći, a mogu čak naštetiti smanjenjem njihove učinkovitosti u budućnosti ili izazivanjem reakcije na lijek. Umjesto toga, virusu treba vremena da krene svojim tijekom – do dva ili tri tjedna.

Virusni konjunktivitis često započinje na jednom oku, a zatim zarazi drugo oko u roku od nekoliko dana. Znakovi i simptomi trebali bi se postupno očistiti sami od sebe. Antivirusni lijekovi mogu biti opcija ako vaš liječnik utvrdi da je vaš virusni konjunktivitis uzrokovan virusom herpes simplex.

Liječenje alergijskog konjunktivitisaKonjuktivitis 01 - Očna poliklinika Medić Jukić Split

Ako je iritacija alergijski konjunktivitis, liječnik može prepisati jednu od mnogih različitih vrsta kapljica za oči za osobe s alergijama. To mogu uključivati ​​lijekove koji pomažu u kontroli alergijskih reakcija, poput antihistaminika i stabilizatora mastocita, ili lijekove koji pomažu u kontroli upale, poput dekongestiva, steroida i protuupalnih kapi.

Kapi za oči bez recepta koje sadrže antihistaminike i protuupalne lijekove također mogu biti učinkovite.

Također možete smanjiti ozbiljnost simptoma alergijskog konjunktivitisa izbjegavanjem onoga što uzrokuje vaše alergije kad god je to moguće.

Za sva ostala pitanja za očuvanje zdravlja vašeg oka obratite se timu Očne poliklinike Medić Jukić, s povjerenjem.

OSTALE OBJAVE

Naručite se za pregled

Za sva pitanja i konzultacije medicinski tim poliklinike i djelatnici stoje Vam na raspolaganju putem telefona 021 343 049 i 091 343 0491 te e-mail adrese ocna.poliklinika@gmail.com

Naručivanje za preglede
Scroll to Top